2018. sze 07.

Vallás politikai célokra

írta: BibliaKultúra
Vallás politikai célokra

bigstock-business-plan-image-with-colla-48794309.jpg

„A Számok könyvének egyik figyelemre méltó története egymás mellé helyezi Bálákot, Moáb királyát és a látnok Bálámot (4Móz 22,1–21). Bálák meg akarja akadályozni, hogy Izrael elinduljon az ország felé. Legjobb stratégiája abban a tudomány előtti, »preracionális« világban, hogy isteni átkot szórjon ellenségére. Bálák felbéreli Bálámot, a látnokot, hogy mondja ki az átok szavait. Isten azonban megtöri a sémát, rákérdez Bálámnál, majd megtiltja neki, hogy elvállalja a munkát. Megengedi ugyan, hogy elkísérje Bálákot, de rövid pórázon tartja.

Ez az elbeszélés rávilágít arra, hogy a vallást hogyan lehet politikai célokra használni. Még olyan tudományos, racionális, politikai korszakban is, mint a mienk, áldásra vagy átokra is elérhető a vallás hatalma. Látjuk is, hogy vallásos hatóságok rendszeresen jelentkeznek különböző ideológiai vállalkozásokkal.

A bökkenő azonban maga Isten, aki megakadályozza az átkot. Ha tovább olvassuk a történetet, látjuk, hogyan oldódik meg a furcsa rejtély. Idáig, ahogy tudjuk, Isten megjelölte és védelmezte a gyenge Izráelt az ígéret felé vezető úton. Most pedig kiderül, hogy a vallási hatalomnak (Bálám) nem szabad összepaktálnia a politikai hatalommal, hanem Isten szándékaira kell korlátozódnia.

Nézzünk csak rá az ellenségek bosszantó világára! Tekintsünk ellenségeinkre, akiket a legszívesebben megátkoznánk! Vegyük észre Isten gondviselő kormányzását, aki az ellenségeinknek látott emberek oldalán állhat! Mit jelenthet a mi helyzetünkben elképzelni, hogy Isten gondviselő kormányzása más jövőre vezethet bennünket, mint amit a magunk számára választanánk?”
10000.jpg

Forrás: Walter Brueggemann: Gift and Task. A Year of Daily Readings and Reflections, Westminster John Knox Press, Luisville (Kentucky), 2017, 226.

Szólj hozzá

lelki