#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Tudtad, hogy leopárdok éltek a Jordántól keletre?
betekintés az ószövetség világának történeti ökológiai kutatásába

5368679431_11d9de5415_b.jpg

Palesztina három kontinens metszéspontjában helyezkedik el, ezért növény és állatvilága gazdagabb volt, mint azt elsőre gondolnánk. A bibliai időkben például a tájat eurázsiai, trópusi és ázsiai eredetű állatok népesítették be, mert mindegyikük számára megfelelő élőhelyet kínált. Mára sajnos a Hule-tó mocsárvilága eltűnt, ahogy a Jordán völgy dzsungele is és a Holt-tenger déli harmada is kiszáradt, a Szuezi-csatorna pedig megállította az Afrika felől érkező állatokat.

 

Abraham Ortelius térképe 1570-ből és egy a bibliai időkről, klikk a képre
1570_palestinae_hondius.jpg old_palestine-in-biblical-times-map.jpg

- A bibliai idők eurázsiai állatfajai: vaddisznó, barna medve, őz, szajkó.

- A bibliai idők trópusi állatfajai: víziló, krokodil.

- A bibliai idők ázsiai eredetű állatfajai: gazella, muflon, dámvad, ugróegér.

A fajok kipusztulásának egyik oka a vadászat volt, de sok esetben egyszerűen csak eltűnt számos állat élettere.

Állat

A kipusztulás ideje

medve

1930 körül

bezoárkecske

?

dámvad

?

elefánt

Kr.e. VIII. század

európai szamár

neolitikum

krokodil

XIX. század vége

tehénantilop

XVII. század vége

oroszlán

XIII. század

víziló

VIII. század

onager

XX. század eleje

őz

1912

gímszarvas

1900 körül

strucc

XX. század közepe

vaddisznó

XX. század közepe

Összességében elmondhatjuk, hogy az ószövetségi korban (letölthető kronológiáért klikk a linkre) a nősténymedve tényleg kijöhetett az erdőből (2Kir 2,24) és felfedezhetjük annak a nyomait milyen kelendő volt az elefántcsont, ami a vadászat következtében egyben a faj kihalásához is vezetett a térségben (Ez 27,6; Zsolt 45,9; Én 5,14), de folytathatnánk a leopárddal, a krokodillal, amelyek még a XIX. század végén is éltek a Jordántól keletre és a Kármeltől délre a Földközi-tengerbe futó kisebb folyókban. Az Ószövetség tud még a farkasról, a sakálról, a hiénáról, a rókáról, a kutyáról, a különféle ragadozó madarakról, valamint a rovarok számtalan fajáról (pl. skorpió, sáska stb.). Ha a kutatás eljut oda, hogy Palesztina teljes ókori tájképét rekonstruálja, akkor az emberi életmód egy teljesebb összefüggésrendszere fog kirajzolódni.tribe-of-judah-lion_825_460_80_c1.jpg

Forrás:

Kőszeghy Miklós: Föld alatti Izrael. Az Ószövetség világának anyagi kultúrája, L'Harmattan Kiadó, 2014, 27-29.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=269964

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9214237083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarazinda 2018.09.18. 10:41:26

A Hula vólgy mocsárvilágának egy részét szépen helyreállították a 90-es, 2000-es években, újra nagyon fontos pihenőhely az Európa és Afrika között vándorló madaraknak. Egy keskeny aszfaltozott útvonalat is kialakítttak, madár-megfigyelő helyekkel, állásokkal, elektromos golfautókat lehet bérelni, és azzal bejárni. De persze az ökológiai szerepe a legfontosabb.

Saskia83 2018.09.18. 12:09:40

@Szarazinda: Köszönjük a naprakész információt!

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása