2018. dec 17.

Újra teljes pompájukban ragyognak a betlehemi mozaikok

írta: BibliaKultúra
Újra teljes pompájukban ragyognak a betlehemi mozaikok

ezgif_com-webp-to-jpg_6.jpg

Idén karácsonyra eredeti helyükön, teljes pompájukban már nemcsak a kereszteskori mozaikok ragyognak, hanem a padlózat és azok az oszlopfők is, amelyeket az elmúlt időszakban tisztítottak meg és restauráltak olasz mesteremberek.

A betlehemi Születés Bazilikája a világ egyik legrégebben működő temploma. A hagyomány szerint Jézus születésének helyén emelték és Nagy Konstantin császár parancsára megkezdett munkálatokat 339-ben fejezték be. Az épület a 6. században megsemmisült, így mai bazilikát Iusztinianosz császár emelte.

A mozaikdíszítés munkálatai 1127-ben kezdődtek, és valamikor a 12. század végére fejeződtek be. A közel 2000 m2-es területű arany, ezüst és a gyöngyház-berakásos mozaikok azonban az évszázadok alatt elkoptak, a gyertyák füstje feketére kormozta őket, ártott nekik a pára, de éppenséggel a különböző háborúk, tűzvészek és földrengések is. A 2013-ban elkezdett restaurálási munkálatok a végéhez közlednek, így mára újra, szinte eredeti fényükben ragyognak a fehér falakon.

1335-ben, Giovanni di Fedanzola, perugiai zarándok, ferences testvér így emlékezett a mozaikokra:

Végig a templom falain, az oszlopoktól a tetőzetig, gyönyörű és előkelő mozaik látható, amelyen az egész történelmet ábrázolják, a világ teremtésétől Krisztus ítéletre való eljöveteléig.

ezgif_com-webp-to-jpg_1_1.jpg

Egyben csodájára járhatunk azoknak az oszlopok emberábrázolásainak is, amelyeket a muszlim hódítás tönkre tett.

Karácsony közeledtével pedig mégiscsak a híres betlehemi angyalok tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre.

20160706t1051-4476-cns-nativity-church-mosaics.jpg

A munkálatokat vezető Gianmarco Piacenti

Az angyalok kezükkel a szentély alatti barlang felé hívogatnak, futó lábaikkal az utolsó lépések felé terelik a zarándokot. Az is feltűnő, hogy egyik szárnyuk még lebeg, míg a másikat már leeresztették. Az isteni világot a felső aranyháttér, az emberi, teremtett világot pedig a lent látható zöld mező jelképezi, ahol éppen földet értek.

 Forrás: https://www.telegraph.co.uk

További tájékozódásul: 

Szólj hozzá

hírek