#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Tudtad, hogy a pénz megjelenése is tükröződik a Bibliában?

c1647.jpg

A Prédikátor könyve a Kr. 3. sz. második felében íródott (Kr. e. 250 körül), amikor Nagy Sándor már meghódította Keletet és a könyv szerzője pedig szembesül a születő görög világgal és annak gazdasági változásaival.

A Ptolemaioszok uralmával Izrael földjén is megjelent a pénzérme, ami újdonságnak számított, mert az ókori Izraelben nem volt pénz, csak cserekereskedelem.

A következő versek jól tükrözik a pénz megjelenésével diktált gazdasági változásokat, főleg az igazságtalanság láncolatát.

„Ha a szegénynek az elnyomását, a jog és az igazság megrövidítését látod az országban, ne csodálkozz el a dolgon; mert a magas rangúra vigyáz a magasabb rangú, rájuk pedig a még magasabb rangúak. Az országra nézve mindenekfölött hasznos, ha a király a földművelést pártolja. Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont.” (Préd 5,7–9)

Ebben a légkörben ír Qohelet, a Prédikátor könyvének szerzője.

A fenti képen II. Ptolemaiosz Philadelphosz ezüst tetradrachmája látható (Kr. e. 285–272).

További tájékozódásul:

Cesare Colombo: Trenta monete d'argento. Le monete nel Nuovo Testamento, Milano, 2003.

Medgyessy László: A kijelentés "néma" tanúi. Bevezetés a bibliai numizmatikába, Budapest, 2007.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9515087110
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék