#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Ein Asur: az ókori Izrael New York City-je

01_3.jpg

Az észak-Izraelben feltárt Ein Asur (Ein Asawir) a korai bronzkor egyik legnagyobb települése. A feltáró régészek szerint az 5000 éves kánaáni megapolisz örökre megváltoztatja azt, amit a térségben (Jordánia, Libanon, Szíria déli része) az urbanizáció kialakulásáról tudunk.

A 6000 lakosú, 160 hektáros alapterületű, kifinomult építkezést és várostervezést sugalló nagyvárosra a mai Harish melletti új közlekedési csomópont építésekor bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság emberei. Ezen túlmentően az ötezer éves struktúrák alatt egy korábbi, 7000 éves kőrézkori település nyomai bontakoztak ki a feltárók előtt.

A két és fél éve folyó ásatásokból kiderült, hogy a korai bronzkorban (az i. e. 4. évezred végén) a Wadi Ara közelében épült város két vízforrás közelében helyezkedett el. Így a mezőgazdasághoz oly szükséges termékeny föld, valamint a fontos, központi kereskedelmi útvonalakhoz közel fekvő város egy valóságos megalopolisz volt a térségben a maga köz- és magánépületeivel, utcáival és erődített falával. A kánaáni lakosság feltehetően ebben az időszakban költözött a vidéki térségből a városi környezetbe.

A régészek felterták egy nagy középületet is, amelyről úgy gondolják, hogy valamilyen szentély lehetett. A templomudvarban olyan égett állati csontokra bukkantak találtak, amelyek egykori áldozatbemutatásról tanúskodnak. Hasonlóképpen a nagy kőmedence is a vallási szertartások során lehetett használatban. A helyszínen több kerámia maradvány, bazalt kőedényt és különböző figurákat találtak.

Kattintson a képgalériára!

 

Forrás: The Times of Israel

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2715201420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék