#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

2018. dec 11.

Asszír birodalmi propaganda a bibiliai történetírás szolgálatában

írta: BibliaKultúra
Asszír birodalmi propaganda a bibiliai történetírás szolgálatában

propaganda_word_cloud.jpg

Az ókortörténészek és bibliakutatók szerint az újasszír hódítási beszámolók párhuzamba állíthatók Józsue könyvének történeteivel. Úgy tűnik, hogy a bibliai történetírás egy  kölcsönző  történetírás, ugyanis minden nehézség nélkül átveszi és felhasználja ellenségeinek irodalmi beszédmódját.

A hódításról szóló elbeszélések meglehetősen gyakoriak az ókori Közel-Keleten és fontos szerepet játszanak a királyi udvari ideológiákban. Efféle beszámolók megtalálhatók a hettita, egyiptomi és mezopotámiai irodalomban is. Van néhány szövegtanúnk az újasszír irodalomból, ahol a hódítási beszámolókat a királyi propaganda által használatos nagyobb irodalmi műfajok között tartották számon. ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2018. dec 07.

Mély lélegzet

írta: BibliaKultúra
Mély lélegzet

deep-breath-1.jpg

„A sábbát nem egyszerűen szünet, amely felfrissít. Olyan szünet, amely átalakít. Amíg az izraelitákat folyton kísértette a birtoklási vágy, addig a sábbát meghívás a befogadásra, mert amire szükségünk van, azt megkapjuk, és nem kell hatalmunkba keríteni.”

Forrás: Walter Brueggemann: Sabbath as Resistance, Westminster John Knox Press, 2014, 45.

Szép hétvégét kívánunk minden kedves olvasónknak!

Tovább Szólj hozzá

lelki

2018. dec 01.

Egy új sorozat beharangozása

írta: BibliaKultúra
Egy új sorozat beharangozása

emotions-8.png

Ha új év, akkor új sorozat! 2019 januárjától megismerkedünk 14 ószövetségi női alakkal, és általuk megpróbálunk közelebb férkőzni önmagunkhoz is! A havonkénti bejegyzésekhez elsősorban Linda Jarosch és Anselm Grün: Königin und wilde Frau. Lebe, was du bist! című könyvét hívjuk segítségül, és itt-ott odafigyelünk a modern bibliatudomány meglátásaira is.

A könyv címe a női archetípusok két pólusát emeli ki, amely a leghatékonyabban közvetíti a nő legalapvetőbb tulajdonságait: a királynőt és a vadócot. Együttes jelenlétük nagy energiát szabadít fel. Amikor egy nő teret enged magában a vadembernek és a királynőnek, akkor abból más is épülhet, sőt, az összes többi más női képet is erővel tölti el.

Egy ...

Tovább Szólj hozzá

hírek nők

2018. nov 29.

Pontius Pilátus pecsétgyűrűje

írta: BibliaKultúra
Pontius Pilátus pecsétgyűrűje

signet-ring-750x400.jpg

Pontius Pilatus pecsétgyűrűjére ötven évvel ezelőtt bukkantak rá, de csak most sikerült a gyűrűn található feliratot azonosítani. 

Pontius Pilátus nak, Júdea római helytartónak a bronzgyűrűjére a Betlehem közeli  Heródion  palotaerődben bukkant rá  Gideon Forster, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, nem sokkal a hatnapos háború után (1968-1969).

A nevet egy speciális kamera segítségével sikerült nemrégiben elolvasni. A görög betűk egy boroskancsót vesznek körül. A latin  Pilatus név feltehetőleg annyit jelent, mint "kopasz", és meglehetősen ritka Izraelben. A kutatók nem is tudnak más Pilátusról, csak az egykori helytartóról, aki a Názáreti Jézus fölött is kimondta a halálos ítéletet. A pecsétgyűrűt ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 28.

Mik ezek a női agyagszobrocskák a bibliai időszakból?

írta: BibliaKultúra
Mik ezek a női agyagszobrocskák a bibliai időszakból?

judaean-female-clay-pillar-figurines.jpg

A vaskori Izrael l eggyakrabban előkerült rituális tárgyai az úgynevezett júdeai oszlopos figurák voltak. Ezek a kis terrakotta, női szobrok bár felkeltették a kutatók figyelmét az óizraeli vallásról, monoteizmusról és a nők vallásgyakorlatáról szóló tudományos párbeszédben, mégsem tudták megfejteni titkukat. A mai értelmezések, amelyek a szobrocskák fedetlen, nagy melleinek feltételezett jelentőségére és a héber Bibliára építenek, összekapcsolják azokat az istennőkkel, a népi vallásossággal és a nőkkel. Ezzel szemben a régészeti környezetet gyakran elhanyagolják vagy leegyszerűsítik. Bejegyzésünkben főleg Erin Darby kutatási nyomán teszünk kísérletet a felmerült kérdések megválaszolására. Tisztázzuk, hogy mik ...

Tovább Szólj hozzá

régészet

2018. nov 25.

A patriarchális hierarchiától a vallási egyenlőségig

írta: BibliaKultúra
A patriarchális hierarchiától a vallási egyenlőségig

deuteronomy-1040x585.jpgA magyar felmenőkkel is büszkélkedő német biblikus, Eckart Otto nevével egy másik bejegyzésünk ben már találkoztak. Az alábbiakban egyik tanulmányának nemrégiben megjelent fordítását osztjuk meg, amelyben szépen rávilágít, hogy a Mózes tekintélye alatt kiadott ötödik tórai könyv, vagyis a Deuteronomium rendelkezései előremutatóak voltak a férfiak és a nők egyenlő méltósága és joga felé vezető hosszú úton.

Persze tudjuk, hogy az egyenlőség alapelve csak akkor jutott törvényerőre, amikor a modern alkotmányos jog az „emberi jogok” fogalmát tette meg alapjának, viszont a nem marginalizált társadalom fogalma a bibliai könyvben döntő lépést tett ebbe az irányba. A könyv szerzői, szerkesztői ténylegesen úgy gondolták, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

nők letölthető

2018. nov 23.

Kreatív hűség

írta: BibliaKultúra
Kreatív hűség

85517a570a3132cd3d09aaa3e375fe697433.jpg„Mi tehát a teendő? Számomra most, mint ahogy korábban is, a válasz egyértelmű, de korántsem egyszerű. Bátran el kellene ismernünk, hogy szükséges és lehet is a Bibliát korszerűsíteni, de nem a fordítás és az értelmezés újraírásával, hanem úgy, hogy átnézzük és kimondjuk, így voltak a dolgok, de mi eképpen akarjuk őket. Ezeket a változásokat csak úgy tudjuk megvalósítani, ha az eddigieknek búcsút mondunk, de nem azon az áron, hogy azt állítjuk, szeretett értelmezésünk, kortárs közösségünk sarokköve valami más kell, hogy legyen, mint ami jelenleg és eredetileg volt. Talán lehetséges, hogy nem minden társadalmi változás vezethető vissza a Sínai mítoszra vagy hasonlókra.”

Athalya Brenner-Idan

Az idézet a holland ...

Tovább Szólj hozzá

lelki

2018. nov 22.

A hukkoki zsinagóga színes mozaikpadlója

írta: BibliaKultúra
A hukkoki zsinagóga színes mozaikpadlója

borito.jpg

A 2011-es feltárást követően a régészek és a restaurátorok egyre több figyelemre méltó és lenyűgöző bibliai jelenetet fedeznek fel az 1600 éves zsinagóga mozaikpadlóján. Vessünk rájuk egy pillantást!

Hukkok

A korai bronzkor óta lakott települést a kánaániták Hukkok nak hívták, ezzel a חקק névvel találkozunk a Bibliában is, Józsue könyvében (19,34). A régészeti ásatásoknak a Galileai tó közelében fekvő, korábban Yaquq néven ismert falu helyén álltak neki. A római korban Hucuca névre hallgató település az állandó forrása miatt nagy és virágzó volt. A Jeruzsálemi Talmudban találkozunk egy bizonyos Hukoki Hiszkija rabbival. Az ókori források alapján elmondhatjuk, hogy Hukkok jelentős falu volt, lakosai ...

Tovább Szólj hozzá

régészet

2018. nov 21.

3000 éves súlymértéket találtak

írta: BibliaKultúra
3000 éves súlymértéket találtak

eypic004_copy_2_1.jpg

A jeruzsálemi Emek Tzurim leletmentő szitálási projektben meglepő műtárgyra bukkantak: egy 3000 éves beka súlymértéket találtak a Siratófal alapjaiból származó földtörmelékben, a Robinson-ív lábánál.

Az első Szentély időszakából származó súlymértékre ősi héber betűkkel vésték fel, hogy beka. A mértékegységgel a Kivonulás könyvében találkozunk (38,26):

A húsz éven felüliek számbavételénél egy beka, vagyis fél sékel jutott mindenkire a 603 550 emberből.

A projektvezető régész, Eli Shukron szerint, amikor a zarándokok az első Szentély idején a templomba vitték a fél sékel adót, akkor nem voltak érmék, hanem ezüstdarabokat használtak. Ahhoz, hogy kiszámítsák egy-egy darab súlyát, a mérleg ...

Tovább Szólj hozzá

hírek

2018. nov 18.

WC-körkép az ókori Izraelben

írta: BibliaKultúra
WC-körkép az ókori Izraelben

65a5.jpeg

A Toalett Világszervezet kezdeményezésére november 19-én üljük meg az illemhely világnapját. Ezzel az ENSZ a higiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, ugyanis világszerte 2,5 milliárd ember nem tud megfelelő toalettet használni. Az időszámításunk körül élt szentföldi lakosok jobb helyzetben voltak! Bejegyzésünkben az ókori Izrael latrináira összpontosítunk.

A Kr. e. 3. évezredben a világ minden táján feltalálták az illemhelyeket és a szennyvízcsatornákat. Írásos forrásokból tudjuk, hogy a pakisztáni Mohenjo-Daroban például házak falába építették az illemhelyeket (Kr. e. 2800). Ezek a primitív formájú alkalmatosságok függőleges csúszdákon át közvetítették az ürüléket az utcai csatornákba. Ezek már ...

Tovább Szólj hozzá

hétköznapok

2018. nov 18.

Mit ér Jeruzsálem?

írta: BibliaKultúra
Mit ér Jeruzsálem?

sunset-covering-the-jerusalem.jpg

"Sok neve van - mégis, minden tradíciója elég szektás ahhoz, hogy a többi hagyományt kirekessze. Maga a hely olyan finomsággal bír, hogy a zsidók vallási irodalma nőként beszél róla - érzéki, élő, gyönyörű szép nőként, néha azonban szégyentelen cédaként is, máskor pedig szeretőitől elhagyott, megsebzett hercegnőként." (Simon Sebag Montefiore)

Jeruzsálem központi szerepének áttekintéséhez a bibliai hagyományban, jó szívvel ajánljuk a következő, frissen megjelent tanulmányt: „Mit ér Jeruzsálem?”

A tanulmány címét a  Mennyei királyság  című film egyik dialógusa ihlette:

Klikk a tanulmány eléréséhez:

szamlazo_program_letoltes.jpghttps://drive.google.com/open?id=19BuX3UmpIuh632vdfYmWrqACEr6m8g6K

Színes prezentáció a ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2018. nov 16.

Bukfencezni a holdon

írta: BibliaKultúra
Bukfencezni a holdon

the-little-prince-teaser-trailer-japanese.png

Nem könnyű Istenben járni, úgy érzem, mindig kibököm az oldalát egy méltatlan szóval, kilógok belőle egy illetéktelen pillantással, egy cinikus gondolattal, egy förtelmes gyanúsítással, léha gesztussal. Mert elfelejtem, hogy ő nagyobb a mindenségnél, és ha hűséges vagyok hozzá, akár a Holdon is bukfencezhetek, benne maradok.

írta:  Lackfi János  

forrás:  https://www.facebook.com/lackfi/

Minden kedves olvasónknak jó pihenést kívánunk!

Tovább Szólj hozzá

lelki

2018. nov 14.

Nem naiv olvasás

írta: BibliaKultúra
Nem naiv olvasás

Interjú James Kugel professzorral

james-kugel.jpg

James L. Kugel 2003-as Izraelbe költözése előtt 21 évig tanított héber irodalmat a Harvard Egyetemen. Jelenleg a Bar Ilan Egyetem emeritált biblikus professzora. A héber Biblia különböző tárgykörében mintegy 17 könyv és 80 tudományos tanulmány szerzője. Az „Óriások vállán” című rovatunkban a thetorah.com készítette interjú magyar fordítását olvashatják. Egyben letölthető az alábbi linken .

Több alkalommal is kértünk Öntől írást a TheTorah.com -ra, de ezidáig nem küldött nekünk semmit. Miért nem?

Engedjék meg, hogy rögtön az elején elmondjam, mennyire kedvelem az Önök honlapját. Tényleg! Ha viszont ThePentateuch.com lenne a neve, akkor semmi bajom nem lenne az írások küldésével. Számomra azonban van egy ...

Tovább Szólj hozzá

interjú

2018. nov 12.

Csontládikós temetkezés a heródesi időszakban

írta: BibliaKultúra
Csontládikós temetkezés a heródesi időszakban

bsba270503900l.jpg

A Kr. e. 20–15-ös években megfigyelhetünk egyfajta elmozdulást a másodlagos temetkezés irányába: szokásba jött az osszáriumos temetkezés. Bejegyezésünkben utána járunk, hogy ez minek volt köszönhető, illetve belepillantunk néhány sírfeliratba is.

A tágabban értelmezett heródesi kor (Kr. e. 35 – Kr. u. 70) Jeruzsálemében és a környékén több ezer osszáriumot találtak, ami minden bizonnyal Nagy Heródes kiterjedt építkezési programjainak volt köszönhető. A Templom építéséhez ugyanis a kőfaragók ugyanazt az anyagot használták, mint amiből a csontládikók készültek készültek: vagy közvetlenül a Jeruzsálem környéki kőbányából vagy a kiselejtezett kőtömbökből kinyert puha krétát és keményebb mészkövet. A ...

Tovább Szólj hozzá

hétköznapok

2018. nov 10.

Életünk közege

írta: BibliaKultúra
Életünk közege

20170425earth2.jpg

„A teremtés oly törékeny, csekély és bizonytalan. Isten hűségétől függ, de igényli az ember hűségét is, hogy »művelje és őrizze« a földet (vö. Ter 3,15). Ha pedig a föld gondozása meghiúsul, akkor az egész infrastruktúra meghiúsul. Mert a világ nem egy zárt rendszer, nem egy állandó struktúra, nem »természet«, hanem Isten teremtése, amelyet eligazgatott, és amibe beleszeretett, ám az emberi gondatlanság és arrogancia veszélyezteti.”

Walter Brueggemann: A Gospel of Hope, Westminster John Knox, Louisville, 2017, 61.

Szép hétvégét kívánunk minden olvasónknak!

Tovább Szólj hozzá

lelki