#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

2019. ápr 24.

Apokaliptika és bibliai értékek

írta: BibliaKultúra
Apokaliptika és bibliai értékek

A Bibliáról reflektíven. Beszélgetés John J. Collins biblikus professzorral

gutenberg_research_award_2018.jpg

John J. Collins , a kortárs bibliatudomány egyik legmeghatározóbb alakja szerint kritikusan, reflektíven kell gondolkodnunk a Bibliáról. Az ugyanis sokkal több kérdést vet fel, mint amire választ ad. Nem is konkrét utasítások készlete, inkább megvilágítja az értelmét annak, ami helyes és helytelen, prioritásainknak és társadalmi létünknek.

Az ír származású, Amerikában tanító biblikus kutatási területe felöleli az apokaliptika, a bölcsességi irodalom, a hellenisztikus judaizmus és a holt-tengeri tekercsek témáit. Hazánkban is járt, A Biblia Bábel után – Történetkritika a posztmodern korban című könyve magyarul is olvasható.

Collins szerint az apokaliptikus hagyomány helyes értékelésének kulcsa abban rejlik, hogy az ...

Tovább Szólj hozzá

interjú

2019. ápr 20.

Az egyedüli látók

írta: BibliaKultúra
Az egyedüli látók

Húsvéti gondolat

worthy-woman-word-art-shopinginc71-original-imae3zmfcedvp7hc.jpeg

„Vannak olyan szövegek az Újszövetségben, amelyek ténylegesen csak a nőkről szólnak. Márk evangéliumának szenvedéstörténete férfiak története: ami ott történik, azt mind férfiak tervezték el és hajtották végre. Csak az utolsó pillanatban, a kereszt alatt látjuk a nőknek a csoportját, akik Jézus mellett maradnak egészen a haláláig. Amíg Jézus tanítványai a döntő pillanatban, az Olajfák hegyének kertjében kereket oldanak, hogy mentsék a bőrüket (Mk 14,50.51), csak három nő, Magdalai Mária, Mária, Jakab és József anyja, és Salóme az, akik hűségesek maradnak az Úrhoz. Egyedül ők azok, akik egyszerű jelenlétükkel ellenállnak a hatalom és a rombolás férfi-világának. Úgyszintén kizárólag ők azok, akik húsvét reggelén ...

Tovább Szólj hozzá

lelki

2019. ápr 18.

Az Egyiptomból való kivonulás színfalai mögött

írta: BibliaKultúra
Az Egyiptomból való kivonulás színfalai mögött

dura_europos_fresco_jews_cross_red_sea-1_1.jpg

Átkelés a Vörös-tengeren. Dura Europos zsinagógájának freskója, 3. sz.

 Sok történész és biblikus próbálta a zsidók Egyiptomból való kivonulásának történelmi és földrajzi adatait elrendezni és megfejteni, hogy milyen történelmi emlékezet húzódik meg az exodus mögött. Israel Knohl , a jeruzsálemi Héber Egyetem biblikus professzora, a thetorah.com honlapján napokban közzétett, Exodus: The History Behind the Story című érdekfeszítő írásában Pészah ünnepének történelmi háttere mögé kíván bepillantani. Úgy gondolja, hogy ha az elephantinei sztélén és a nagy Harris-papiruszon olvasható harcot, amit Széthnaht fáraó vívott Irszu ellen (Kr. e. 1186), összevetjük Manethón történetével, aki beszámol az Oszarsziph ellen ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. ápr 02.

Csak egy mítosz lenne az egyesült királyság Dávid uralkodása alatt?

írta: BibliaKultúra
Csak egy mítosz lenne az egyesült királyság Dávid uralkodása alatt?

Szöveg és ásó különböző irányokba mutatnak

1_7062977_279244333.jpg

Tell Hacór monumentális épületére sokáig úgy tekintettek, mint ami Salamon hatalmát reprezentálja. Az újabb régészeti vizsgálatok azonban egy évszázaddal későbbre helyezik az épületet korát a legendás király uralkodásához képest.

Izrael egyik vezető régésze, Israel Finkelstein  a  Haaretz-nek adott exluzív interjújában kifejtette, hogy  ha nem is mindegyik, de sok ásatás rávilágít arra, hogy szöveg és az ásó különböző irányokba mutatnak. Úgy véli, létezett egyesült királyság csak éppen nem Dávid uralkodása alatt, hanem jóval később, II. Jeroboám idejében. De miért nem akarta a Biblia, hogy valódi Dávid királyt ismerjük meg?

A Bibliát olvasók talán mind ismerik Dávid és Salamon király történeteit, ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. már 29.

Kulináris élet a Szentföldön kétezer évvel ezelőtt

írta: BibliaKultúra
Kulináris élet a Szentföldön kétezer évvel ezelőtt

istock-477921021-e1495141087886.jpg

Bejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy mit ettek az emberek a római kori Palesztinában.

A rabbinikus irodalom első nagy munkái a régészeti bizonyítékokkal együtt gazdagon ellátnak bennünket információkkal a késő ókori Palesztina étkezési szokásairól is. A Kr. u. 3. századig, amíg Palesztina római tartomány volt, az étkezéssel kapcsolatban a zsidók a saját (kóser) étkezési szabályaik ellenére is átvettek számos görög, római gyakorlatot. A forrásokban sok ételnek görög vagy éppen latin neve volt.

A Misna például egy férjétől külön élő nő számára előírja a heti minimális étrendet: legalább két qab búzát vagy négy qab árpát. A férjnek továbbá adnia kell neki fél qab hüvelyes zöldséget, fél qab ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. már 28.

A kiátkozott Spinoza

írta: BibliaKultúra
A kiátkozott Spinoza

portrait_of_a_man_thought_to_be_baruch_de_spinoza_attributed_to_barend_graat.jpg

1566. július 27-én az amszterdami zsinagóga portugál zsidó közössége kiátkozta Baruch Spinozá t a felvilágosodás korának racionalista filozófusát, gondolkodóját. A szépítés nélküli kiközösítő átkot, amely megtiltott mindenfajta érintkezést közte és a zsidóság többi tagja között, soha nem vonták vissza, bár manapság a zsinagógához tartozó souvenir shop ban árusítják munkáit.

Hogy nevetett-e a kiátkozáson, vagy gyengéden érintette, azt nem tudjuk. Annyit tudunk, hogy az „átkozottat” egyes zsidó fanatikusok meg is akarták ölni a zsinagógán kívül. A herem  ( חֵרֶם ) hangvétele mindenesetre durva. A zsinagógai szertartáson a kiközösített személy lelki életének kioltását szimbolizáló gyertyákat és ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. már 07.

Véletlen lett régész és feminista bibliakutató

írta: BibliaKultúra
Véletlen lett régész és feminista bibliakutató

c_meyers.jpg

Carol L. Meyers beszél biblikus, orientalista és régészeti tanulmányairól, valamint a héber Biblia és az ókori Izrael patriarchális társadalmi berendezkedésének kérdéséről.

Carol Meyers a Duke University kiérdemesült professzora, számos tanulmány és bibliai kommentár szerzője. Munkája során sokat foglalkozott az ókori Izraelben élő nők életével, ahogy azt a régészet, illetve a bibliai szövegek alapján látjuk és rekonstruálhatjuk. Ebben a témában megjelent legutóbbi könyve:  Rediscovering Eve: Ancient Israelite Women in Context (Oxford University Press, 2012) az első átfogó erőfeszítés, amely a történetkritika segítségével mutatja be a Biblia női központú nézetét. Férje szintén biblikus, régész, Eric M. Meyers, ...

Tovább Szólj hozzá

interjú

2019. már 04.

Te kellesz hozzá

írta: BibliaKultúra
Te kellesz hozzá

mind-traveler-client-oprah-winfrey-schools.jpg

„Azok a könyvek, amelyek a könyvtárak polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó. Bármennyire is befejezett remekművek, csak utalások vannak bennük, célzások, ákombákomok, melyek pusztán egy másik lélekben ébrednek életre. A művet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvasta.” (Kosztolányi Dezső, 1928)

Tovább Szólj hozzá

lelki

2019. már 02.

Ha mindig minden az ördög hibája...

írta: BibliaKultúra
Ha mindig minden az ördög hibája...

gargoyle-gargoile-demon-notre-dame-paris.jpg

Az ilLibraio.it honlapon Alberto Maggi biblikus korábban megjelent reflexiójának apropóját az adja, hogy Olaszországban a püspöke felfüggesztette don Michele Baronét, mert annak ellenére, hogy megtiltotta neki, ördögűzést végzett egy 13 éves lányon. Később kiderült, hogy ezek az exorcizmusok egyben szexuális bántalmazásokkal is jártak, és a rendőrség őrizetbe vette a papot.

Az ördög kétségtelenül kivételes agyszülemény, alibi az ember rossz cselekedeteire („Az ördög kísértett meg engem...”). Már a Kr. e. 2. században Sirák fia könyvének szerzője figyelmeztetett arra, hogy felesleges az ördögre hárítani saját felelősségünket („Amikor a gonosz ember az ördögöt átkozza, önmaga ellen szór átkot”, Sír 21,27), ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. feb 23.

Egy tel arádi pecsét nyomában

írta: BibliaKultúra
Egy tel arádi pecsét nyomában

aradi_pecsetnyomo.JPG

Egyik titokzatos mészkő pecsétnyomó segítségével bepillanthatunk az ókori Júda közigazgatásába. A Biblical Archaeological Review legújabb számából szemléztünk.

Talán a 20. század egyik legtitokzatosabb régészeti felfedezése az a mészkő pecsétnyomó, amit Yohanan Aharoni talált Tel Arad régészeti feltárásán 1967-ben. A pecsét ábrázolása azért nem kapott teljes körű nyilvánosságot, mert kétséges, hogy mit is ábrázol. Egy előzetes publikációban Aharoni felvetette, hogy a pecsét Arad erődjének tervrajzát ábrázolja. A rejtélyes pecsét alatt ma is ezt olvashatják az Izrael Múzeumot felkeresők.

a_tel_aradi_erod_romjai.JPG

William M. Schniedewind , a Biblical Archaeological Review legújabb számában a legutóbbi régészeti feltárások ...

Tovább Szólj hozzá

régészet

2019. feb 23.

Kép-telenség

írta: BibliaKultúra
Kép-telenség

whale-tail.jpg„Kaptam egy mailt, gyógyulósat, abban egy szöveget Gerd Theissentől. Majd utánanézek, ki ő . Bumfordin lefordítom ide, szokásosan bekebelezem: Kétszeres jelkép Isten kép-telensége: Legyen szabad az ember mindennel szemben, amit ő maga alkotott. Ne keverje össze művét Istennel. De legyen Isten is szabad mindavval szemben, amit az ember róla gondol. Az ember ne keverje össze az emberi elképzeléseit Istennel. Isten nem látható képen, Isten hallható szóban. Mik tehát a legitim Isten-képek? Minden elképzelés és gondolat, mely felfoghatóvá teszi, hogy ő felfoghatatlan. Felfoghatatlan, megismerhetetlen az ember mint Isten hasonmása. Az emberről is tilos képet csinálnod, mely végleges volna.
Milyen vacak fordítás, vigyorgok itten. De passzol a szöveg ...

Tovább Szólj hozzá

lelki

2019. feb 16.

A Pentateuchus és a Mamma mia! musical

írta: BibliaKultúra
A Pentateuchus és a Mamma mia! musical

thomas_romer.jpg

Thomas Römer biblikus egy frappáns hasonlattal világította meg a Biblia első öt könyvének keletkezéstörténetét.

Riporter: Bevezető előadásában kifejtette, hogy a Pentateuchus kicsit úgy épül fel, mint a Mamma mia! musical filmváltozata.

Thomas Römer: Igen, ez abban az időben volt, amikor a film megjelent a mozikban. A film forgatókönyve meglehetősen banális történetet írt az Abba együttes dalaiból. A dalok eredetileg nem kapcsolódtak egymáshoz sem kronológiailag, sem tematikusan. A forgatókönyv azonban felvázolt egy elképzelt házasságkötést, hogy elrendezze a dalokat, amiket az kötött össze, hogy ugyanahhoz az együtteshez tartozó szerzők írták. Ennek eredménye lett a film egy történettel és lazán egymáshoz ...

Tovább Szólj hozzá

ismeret

2019. feb 13.

Pál apostol a feminista?

írta: BibliaKultúra
Pál apostol a feminista?

800px-ancient_praying.jpg

Callistus-katakomba, Róma, 4. század eleje

Alábbiakban Romano Penna újszövetséges professzor  írását közöljük, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon Pál  apostol nőellenes volt-e, vagy Jézushoz hasonlóan előmozdította a nők szerepvállalását.

Az utóbbi években nagy érdeklődést váltott ki a női szerepek témája Szent Pál leveleiben, ennek nyomán napvilágot látott egy bibliográfia is, amely dokumentálja a téma összetettségét. Ezen felül a Donne Chiesa Mondo folyóirat korábbi számaiban olyan tanulmányokat is találunk, amelyek kifogástalan szakértelemmel dolgozzák fel a témát érintő eseteket.

Most szeretném felidézni Pál „feminizmusára” vonatkozó legfontosabb adatokat, amiket hiteles levelei ...

Tovább Szólj hozzá

nők

2019. feb 10.

Eszter: naivából királyné

írta: Saskia83
Eszter: naivából királyné

swath-ravenna_1.jpg

Ahogy korábban beharangoztuk: új sorozatunkban megismerkedünk néhány ószövetségi női alakkal, és általuk megpróbálunk közelebb férkőzni önmagunkhoz is. Első bejegyzésünkben Deborával ismerkedhettünk meg, aki a nők egyik sajátos képességét az igazságérzet, a bírói, prófétai énjüket, a szociális érzékenységüket képviseli. Most Eszter története következik.

Bevezető gondolatok: a szöveg világa

A bibliai Eszter könyve főhőséről kapta a nevét, amely visszhangozza a babiloni Istár istennő nevét, de származhat a perzsa stara (csillag) szóból is. A főhős héber neve Hadassza, amely mirtusz t jelent. A mirtusz az illatáldozatok és a szombati szertartások legismertebb anyaga volt, a füstölőszer dobozát is hadasz nak ...

Tovább Szólj hozzá

nők

2019. jan 31.

Magunkkal vinni

írta: BibliaKultúra
Magunkkal vinni

maxresdefault_2.jpg

A Rebbe mesélte:
Egyszer apám elvitt kirándulni. Ötéves ha lehettem. Szólt, hogy készítsem össze a hátizsákomat, de ne legyen túl nehéz, mert hosszú és meredek lesz az út. Ügyesen, takarékosan pakoltam. Minek vigyem az egész térképet, gondoltam, az is csak nehezék. Ollót ragadtam, és kivágtam az útvonalat, amerre a túrát terveztük. Másnap úgy a túra felénél kéri apám a térképet, mire én az imakönyvből elővettem az ujjnyi, kanyargó papírcérnát, tessék, íme a térkép. De már akkor is én sejtettem, hogy nem lesz ez így jó.
A térképnek nemcsak a megteendő útvonalat kell ábrázolnia, hanem az eltévedés összes lehetőségét is, hisz azok viszonypontként szolgálnak a helyes iránytartáshoz. Ne ijedjünk meg tehát, ha nem ...
Tovább Szólj hozzá

lelki