#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Beteszda szarkofágjai a Vatikáni Múzeumban
Beteszda szarkofágjai a Vatikáni Múzeumban

35054982112_8772558017_b.jpg

December 7-én nyitják meg azt a kiállítást a Vatikáni Múzeumban, ahol ritka, 4. századi szarkofágokat láthatnak a látogatók.

A kiállítás címe: Tempo divino. I Sarcofagi di Bethesda e l’avvento del Salvatore nel Mediterraneo antico (Szent idő. Beteszda szarkofágjai és az Üdvözítő érkezése az ókori Mediterráneumba).

A 366–399 közötti időszakra visszanyúló értékes márvány szarkofágok többnyire Jézus gyógyításait ábrázolják:

  • két ...
A Biblia rendkívül modern
A Biblia rendkívül modern

bible-studies-tablet-2.jpg

A Biblia a világirodalom része és bizonyos értelemben meglepően modern. Konrad Schmid, svájci bibliakutató elmondja, hogy a Biblia ősi írásait miért kellene még ma is olvasnunk.

Ki írta a Bibliát?

A Biblia a Kr. előtti első évezredben és a Kr. utáni első két évszázadban keletkezett. Abban az időben az „irodalmi szerző” fogalma még ismeretlen volt. Aki írt valamit, az hozzácsatolta a meglévő hagyományokhoz. Az első ismert bibliai szerző ...

Judit, a harcos
Judit, a harcos

judith_with_the_head_of_holofernes_by_cristofano_allori.jpgCristofano Allori: Judit Holofernész fejével (1613)

Folytatásos sorozatunkban megismerkedünk néhány ószövetségi női alakkal, és általuk megpróbálunk közelebb férkőzni önmagunkhoz is. Debora , Eszter , Éva és Hágár , Anna története után most ismerkedjünk meg Judittal.

A harcos archetípusa kettős érzéseket kelt, nem egy segítő ember képét hívja elő. Mégis fontos, hogy a harcos célja mindig az élet.

A szöveg világa

Judit könyvében ...

A feminista bibliaértelmezés története és céljai
A feminista bibliaértelmezés története és céljai

file-20190904-175696-18j2jk9.jpg

A feminista bibliaértelmezés nem pusztán a nőkről szóló szövegekre irányul, hanem az ókori Izrael életének és a Biblia kompozíciójának pontosabb megértését is szolgálja.

Mi a feminista bibliaértelmezés?

A feminista bibliaértelmezés alapvetően a nőkről szóló, vagy a nőket érintő kérdésekkel foglalkozó bibliai szövegek elemzése. Mivel történelmileg a mainstream bibliatudomány a férfiakra összpontosított és férfiak művelték, sok ...

Miket olvastak az első keresztény nők Egyiptomban?
Miket olvastak az első keresztény nők Egyiptomban?

poxy_v0063_n4365_a_01_hires.jpg

A P.Oxy. 63.4365 jelzésű papirusz két nő levelezését rögzíti könyvek kölcsönzéséről. A rendkívül rövid levélből kiderül, hogy a levelezőpartnerek rendszeresen olvasó keresztény nők.

Az Oxyrhynchus-papiruszok néven ismert legnagyobb ókori gyűjteményt a hasonló nevű egyiptomi görög város szeméttelepén fedezték fel a 19. század végén. A Kr. e. 3. – Kr. u. 7. sz. között kialakult, mintegy félmillió darabból álló gyűjteményt dobozokban ...

Megtalálni a történelmi Jézust
Megtalálni a történelmi Jézust

historical-jesus-portrait.jpg

Kinek látták Jézust a kortársai? John P. Meier nagyszabású könyvsorozatának provokatív címe egyben válasz is a kérdésre: egy „marginális”, mellékes zsidónak. A Notre Dame University professzora az „A Marginal Jew: Rethinking the Historical Jesus” köteteiben minden eddiginél alaposabban és előítéletektől mentesen rajzolja meg a történelmi Jézus személyét. A „történelmi Jézus” kifejezés alatt azt a Jézust érti, akit a modern történelmi ...

Életadó Szentföld
Életadó Szentföld

padre-sergio-rotasperti.jpg

Ön évek óta vezet zarándoklatokat a Szentföldre „Bibliával a kezében”. Mesélne erről?

Számos módja van, hogy a Szentföldre menjünk. Az egyik legalapvetőbb módja, hogy „Jeruzsálemtől kezdve” (vö. Lk 24,47) megpróbáljuk megérteni a Bibliát. Amikor valaki újra rátalál a Szentírásra, máshogy elevenednek meg előtte az események. Sok zarándok beszámolt már erről. Sokan mondják:

Most, hogy hazatértem, kezdem felfogni a Bibliát.

mert ...

Római légiósok nyomai Megiddó mellett
Római légiósok nyomai Megiddó mellett

 

glanum-stele_legionnaires.jpg

Néhány éve, hogy 2015-ben izraeli régészek római légiós tábor nyomaira bukkantak az ókori Megiddó mellett.

A tábor eredete Hadriánus császár uralkodására nyúlik vissza (117 138), aki két légiót is felállított a római Júdea provinciában:

  • Jeruzsálemben a Legio X Fretensis t,
  • és északon a Legio VI Ferratá t, amely az első zsidó lázadás idején települt le és a harmadik századig Júdeában állomásozott.

Egészen a közelmúltig nem ...

A bibliai Edom kezdetei
A bibliai Edom kezdetei

1_8003919_3958689171.jpg

Egy-egy véletlenszerű régészeti felfedezés sok mindent megváltoztathat. Így gondolják ezt azok az izraeli kutatók is, akik Aravában, Izrael dél-keleti részén, a Holt-tengertől Eilatig húzódó kietlen völgyben, a jordániai határ mentén ástak és egy hatalmas, nem állandó településeken alapuló nomád királyság nyomaira bukkantak.

Örök kérdés, hogy vannak-e történelemi alapjai az egyes bibliai elbeszéléseknek vagy milyen történelmi emlékezet ...

Anna, a bölcs öregasszony
Anna, a bölcs öregasszony

wise-woman-stuck-in-customs.jpg

Folytatásos sorozatunkban megismerkedünk néhány ószövetségi női alakkal, és általuk megpróbálunk közelebb férkőzni önmagunkhoz is. Debora , Eszter , Éva és Hágár története után most ismerkedjünk meg Annával.

Az első, ami eszünkbe juthat a bölcs öregasszonyról, az a népmesék világa, gondoljunk csak a híres fordulatra: Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! A történetekben ők mozgatják a szálakat, képesek a főhősök életét a rossz ...

Egy felháborodott kódexmásoló
Egy felháborodott kódexmásoló

vat_heb_1_annotated_june_2017_1.png

Egy korábbi bejegyzésünkben már rápillantottunk egy olyan lapszéli megjegyzésre, amely kritikusan áll a vallásos turizmushoz. Mostani bejegyzésünkben pedig egy felháborodott scriptor  véleményét olvashatjuk.

A borítóképen a második tesszaloniki levél utolsó része (2Tessz 3,11–18) és a Zsidókhoz írt bevezető sorai láthatók (Zsid 1,1–2,2) a Vatikáni kódexben . A szöveghasábok közötti sárga 8-as szám alatt pedig egy későbbi másoló megjegyzését ...

Most jól vagyok
Most jól vagyok

music-makes-me-happy-by-plastickheart.jpg

Vannak pillanatok, amikor fellélegzünk, és kimondjuk, most jól vagyok. Egy ilyen békés pillanat megtapasztalásához szükséges, hogy végig tudjuk gondolni életünket.

Ha így teszünk észrevesszük, hogy van miért hálásnak lennünk.

Cicero szerint a hálátlanság az, amikor megfeledkezünk róla, hogy emberek vagyunk. A Bibliában a leprások közül, akiket a Názáreti meggyógyított, csak egy gyógyult meg igazán: az, aki visszafordult megköszönni ...

Az egyeneslelkűség és a jótékonyság egy tőről fakad
Az egyeneslelkűség és a jótékonyság egy tőről fakad

growing_plant_crop.jpg

Amy-Jill Levine professzor asszony beszél az ókori Izrael társadalmának egyik fontos építőkövéről, az igazságosságról, amely a mai embert is foglalkoztatja.

A Második Törvénykönyv 16:20 előírja:

„Az igazságosságra és csakis az igazságosságra törekedj!”

A héberben az igazságosságra használt kifejezésnek, a cedek nek ( צדק ) ugyanaz a gyöke, mint az „igaz mivoltra” használatos szónak és ugyanez a gyöke annak a kifejezésnek ...

Ein Asur: az ókori Izrael New York City-je
Ein Asur: az ókori Izrael New York City-je

01_3.jpg

Az észak-Izraelben feltárt Ein Asur (Ein Asawir) a korai bronzkor egyik legnagyobb települése. A feltáró régészek szerint az 5000 éves kánaáni megapolisz örökre megváltoztatja azt, amit a térségben (Jordánia, Libanon, Szíria déli része) az urbanizáció kialakulásáról tudunk.

A 6000 lakosú, 160 hektáros alapterületű, kifinomult építkezést és várostervezést sugalló nagyvárosra a mai Harish melletti új közlekedési csomópont építésekor bukkantak az ...

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék