#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

3000 éves súlymértéket találtak

eypic004_copy_2_1.jpg

A jeruzsálemi Emek Tzurim leletmentő szitálási projektben meglepő műtárgyra bukkantak: egy 3000 éves beka súlymértéket találtak a Siratófal alapjaiból származó földtörmelékben, a Robinson-ív lábánál.

Az első Szentély időszakából származó súlymértékre ősi héber betűkkel vésték fel, hogy beka. A mértékegységgel a Kivonulás könyvében találkozunk (38,26):

A húsz éven felüliek számbavételénél egy beka, vagyis fél sékel jutott mindenkire a 603 550 emberből.

A projektvezető régész, Eli Shukron szerint, amikor a zarándokok az első Szentély idején a templomba vitték a fél sékel adót, akkor nem voltak érmék, hanem ezüstdarabokat használtak. Ahhoz, hogy kiszámítsák egy-egy darab súlyát, a mérleg másik oldalára a beka súlymértéket helyezték. A beka fél sékelnek felelt meg. Ezt a templomi adót minden húsz évnél idősebb személynek meg kellett fizetni. A bibliai sékel súlya 11,33 gramm volt. Shukron szerint az első Szentély időszakából származó beka súlyok ritkák, a most talált beka pedig még azért is különleges, mert a héber betűket tükörírással vitték fel, balról-jobbra, a megszokott jobbról-balra helyett. A véset feltehetően ugyanaz a gravírozó mester munkája, mint aki a pecsétnyomók szövegeit is készítette Dávid városában.

Az első érmék, amelyeken héberül szerepel, hogy beka, a Kr. e. 5. századra helyezik. Az ilyen beka-érméket a perzsa uralkodó engedélyével verték.

eypic007.jpg

Bár a nők is felzarándokoltak a jeruzsálemi templomba, ezen „adó” alól mentesek voltak. Az adományt nyilvánvalóan a Szentély fenntartására, az áldozati állatok vásárlására fordították. 

A parányi, rendkívül könnyű műtárgyat, amelyet feltehetőleg az Első Szentélyben használtak, Hanukka ünnepén mutatják be az érdeklődő nagyközönségnek.

f140310ma94-640x400.jpg

A szitálási projekt egyébként nemcsak régészeti tapasztalattal ajándékozza meg a vállalkozókat, hanem az önkéntesek több ősi értéktárgyat is felszínre hoztak: Hiszkija király pecsétnyomóját, különböző pénzérméket Jeruzsálem egyes időszakaiból, nyílhegyeket és ékszereket.

Forrás:

http://www.cityofdavid.org.il 

https://www.timesofisrael.com

unnamed_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr714385076

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása