#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Hogyan éljünk? Válaszok az ókori Közel-Kelet és a Biblia kincstárából

Tudtad, hogy a Biblia és az ókori Közel-Kelet bölcsességi irodalma kéz a kézben jártak? A bibliai bölcsesség kezdetben világi, tapasztalatra épülő, „importált”, nemzetközi és vallásközi jellegű bölcsesség volt, csak később öltött magára vallásos, teológiai jelleget és vált az ókori Izrael sajátjává.

A „Hogyan éljünk?” kérdésre az Izraelen kívüli bölcsességi irodalom a következő alapvető válaszokat adja: 

  1. Tudd, hogy hol a helyed a törzsedben, családodban, és tiszteld a hagyományokat!
  2. Viselkedésed igazodjon a társadalom elvárásaihoz, amely azért jött létre, hogy megvédelmezze és fenntartsa a rendet és a biztonságot!
  3. Lelkiismeretesen teljesítsd kultikus kötelezettségeidet a helyi és az ősi istenek előtt!
  4. Tiszteld istent és a királyt, mert ők a felelősek az igazságszolgáltatásért és a társadalom javáért!
  5. Ha az élet rosszra fordul, (1) vizsgáld meg viselkedésed, követtél-e el valami gonoszságot, akár gondatlanságból is; (2) kérd az isteneket, hogy felismerhesd a bűnt; (3) végezz különböző rítusokat bűnvallomással, hogy megtisztulj; (4) ismerd el, hogy az istenek végső soron kifürkészhetetlenek!
  6. Élj a szokásnak és a hagyománynak megfelelő életet, figyelj az istenség kultuszi követelményeire!

 2_033.jpg

Az izraelita gondolkodásban számos pont továbbra is jelentős, az irányban azonban jelentős különbségek adódnak: 

  1. Tudd, hogy hol a helyed a törzsedben, családodban, és tiszteld a hagyományokat, amelyek meghatározott viszonyban állnak az istenfélelemmel!
  2. Viselkedésed igazodjon a társadalom elvárásaihoz, amelynek feladata, hogy megvédelmezze és fenntartsa a rendet és a biztonságot, és amely pozitívan tükrözi helyzetedet: szent nép tagjaként élsz, szövetségben az Örökkévalóval (JHWH)!
  3. Lelkiismeretesen teljesítsd kultuszi kötelezettségeidet az Örökkévaló előtt!
  4. Tiszteld az Örökkévalót, az igazságosság megszemélyesítőjét!
  5. Ha az élet rosszra fordul, (1) vizsgáld meg viselkedésed, hogy megszegted-e a szövetséget; (2) ismerd el, hogy az Örökkévaló céljai nem feltétlenül egyértelműek számodra, de ő bölcs.
  6. Élj engedelmesen a szövetséghez, amelyet áthat a szentség követelménye: kövesd szent Istenedet!

 

Forrás és további tájékozódásul:

John H. Walton: Ancient Near Eastern Thought and the Old Testament. Introducing the Conceptual World of the Hebrew Bible, Baker Academic, Grand Rapids (MI), 2006, 310–311.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9514176839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása