#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Monopolizált örömhír

lelkifroccs_003.jpg

„Az emberek hallották, hogy Jézus azt mondja Zakeusnak: »Te Ábrahám fia vagy!« Azt mondja Jézus a vámszedőnek: a Genezis könyvének életadó ígéretei rád vonatkoznak, rólad szólnak; van jövőd, mert Isten ígértetet tett neked. A hétköznapi emberek soha nem hallottak ilyen beszédet, vagy soha nem engedték meg nekik, hogy ilyeneket gondoljanak. Soha nem hallottak olyan Istenről, aki jövőt kínál és ígéreteket tesz. És egész biztos, hogy erről sem beszéltek nekik soha. A status quo menedzserei önmaguknak monopolizálták az örömhírt, az összes régi történetet és élő ígéreteket, és a hétköznapi embereket figyelmen kívül hagyták, nem vették őket számításba. Azok meg most elbűvölten állnak, mert nem gondolták volna, hogy ez lehetséges. Örültek és körül állták Jézust.

De nemcsak hallgatták és elbűvölten álltak. Elbűvölten figyeltek. Azt látták, hogy ez a furcsa ember nemcsak beszédet tart, hanem közöttük jár-kel. Személye gyógyító, átalakító, újjáalkotó hatalommal bír. Ezt látták mindazok, akiknek nem volt lehetőségük a gyógyulásra, nem jutottak hozzá a bűnbocsánathoz. Kizártak voltak, Jézus pedig engedte, hogy belépjenek. Érezték, amit Keresztelő Jánosnak mondott: Bárhová megyek, az új élet hatalma kavarog körülöttem… vakok látnak, sánták járnak, süketek hallanak, leprások megtisztulnak, halottak feltámadnak, a szegények pedig örülnek. Együtt voltak egy csodálatos csoportban a korábban vakok, szegények, süketek, az egykori sánták, halottak és leprások; az összes »egykori, valaha volt« most bennfentes lett. A régi bennfenntesek küzdöttek a monopólium megtartásáért. Nem lehetsz semleges Jézussal kapcsolatban: vagy ellenállsz neki, vagy elköteleződsz mellette.”

Jó pihenést kívánunk!

Forrás: Walter Brueggemann: A Gospel of Hope, Westminster John Knox, Louisville, 2017, 53–54.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6514176261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása