#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Emlékezés és hála

jesien_2560x1600_025_liscie.jpg

„Képzelj el egy csoportot, amely többé már nem jön össze, hogy énekeljen, táncoljon és emlékezzen a hűségre! Abban a világban elvész az emlékezés és helyébe lép az amnézia, a feledékenység, amely azt feltételezi, hogy mi vagyunk az egyetlenek és az egyedüliek, senki nem volt előttünk, senki nem jön utánunk, szabadon kimeríthetjük az egész teremtett világot… felélhetjük az olajkészleteinket! – a magunk különcködő módján. Persze Mózes tudatában van a jelenségnek, tudja, hogy a bőség amnéziát okoz és az elemi emlékezet elvesztését.

»Amikor majd jóllaksz, szép házakat építesz, s bennük laksz, jószágod és nyájad szaporodik, ezüstöd és aranyad gyűlik, s mindened, amid csak van, gyarapszik, szíved ne váljék elbizakodottá, ne felejtsd el az Urat, a te Istenedet, aki kihozott Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. […] Nehogy azt gondold akkor magadban: saját erőmből s kezem munkájával teremtettem meg ezt a jólétet. Gondolj az Úrra, a te Istenedre, arra, hogy Ő adta az erőt a jólét megteremtéséhez, hogy megtartsa a szövetséget, amelyet atyáiddal esküvel kötött, ahogy ez most is van.« (MTörv 8,12–14.17–18)”

Forrás: Walter Brueggemann: A Gospel of Hope, Westminster John Knox, Louisville, 2017, 6.

Hálával teli szép hétvégét kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9614236295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása