#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Kiáltás, mint az első lépés

we-should-pray-for-healing-2404e91eaa66bfcf20dfd43890bd32ec.jpg

„Közben hosszú idő telt el, és meghalt Egyiptom királya. Izráel fiai pedig sóhajtoztak és kiáltoztak a szolgaság miatt, és a szolgaság miatti segélykiáltásuk feljutott Istenhez.” (Kiv 2,23)

Legújabb elbeszélésében, az Egy szkeptikus imádkozni tanulban, Lindsey Crittenden beszámol arról, hogyan indult egy episzkopális lelkésszel való beszélgetése, amikor szembesült testvérének erőszakos halálával.

– Teljesen össze vagyok zavarodva… Szörnyen érzem magam…
– Ez Istennél nem számít. Próbálkozott már az imádsággal?
– Nem tudom, hogyan kell.
– De, tudja. Épp most mondta, hogy szörnyen érzi magát. Ez a kiinduló pont.

Crittenden így folytatja: „Azt kiáltottam az autóban és az úszómedencében a víz alatt, ahol senki nem hallotta, hogy »Segíts!«. A kíméletlen és nyers kétségbeesés kínos érzés volt, de furcsán felszabadító és indokolt is.”

Jóval Lindsey Crittenden előtt Izrael imádsága hasonló volt. A szolgák a fáraó halálhírére teljesen kiborultak és ennek hangot is adtak. A hang egy nem sejtett, mélyből felszakadó segélykiáltás volt.
59de92884edc3800017fd9c0_listen.png

Walter Brueggemann: Great Prayers of the Old Testament, Westminster John Knox Press, Louisville, 2008, xiii.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2214258125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása