#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Kép-telenség

whale-tail.jpg„Kaptam egy mailt, gyógyulósat, abban egy szöveget Gerd Theissentől. Majd utánanézek, ki ő. Bumfordin lefordítom ide, szokásosan bekebelezem: Kétszeres jelkép Isten kép-telensége: Legyen szabad az ember mindennel szemben, amit ő maga alkotott. Ne keverje össze művét Istennel. De legyen Isten is szabad mindavval szemben, amit az ember róla gondol. Az ember ne keverje össze az emberi elképzeléseit Istennel. Isten nem látható képen, Isten hallható szóban. Mik tehát a legitim Isten-képek? Minden elképzelés és gondolat, mely felfoghatóvá teszi, hogy ő felfoghatatlan. Felfoghatatlan, megismerhetetlen az ember mint Isten hasonmása. Az emberről is tilos képet csinálnod, mely végleges volna.
Milyen vacak fordítás, vigyorgok itten. De passzol a szöveg ide. Theissen protestáns teológus. Pesten is tiszteletbeli doktor. Kéne olvasni.”

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló (részlet)

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr3614524866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása