#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Az egyedüli látók
Húsvéti gondolat

worthy-woman-word-art-shopinginc71-original-imae3zmfcedvp7hc.jpeg

„Vannak olyan szövegek az Újszövetségben, amelyek ténylegesen csak a nőkről szólnak. Márk evangéliumának szenvedéstörténete férfiak története: ami ott történik, azt mind férfiak tervezték el és hajtották végre. Csak az utolsó pillanatban, a kereszt alatt látjuk a nőknek a csoportját, akik Jézus mellett maradnak egészen a haláláig. Amíg Jézus tanítványai a döntő pillanatban, az Olajfák hegyének kertjében kereket oldanak, hogy mentsék a bőrüket (Mk 14,50.51), csak három nő, Magdalai Mária, Mária, Jakab és József anyja, és Salóme az, akik hűségesek maradnak az Úrhoz. Egyedül ők azok, akik egyszerű jelenlétükkel ellenállnak a hatalom és a rombolás férfi-világának. Úgyszintén kizárólag ők azok, akik húsvét reggelén Jézus feltámadásának első tanúi lesznek. A sírnál az angyal lényegében rájuk bízza húsvét üzenetét. A döntő szó, amellyel a kereszténység a világhoz fordul, konkrétan női üzenet. Egyértelműen, csak ők azok, akik képesek és méltók látni és láthatóvá tenni az élet halálon aratott győzelmét.”

 

Forrás: Eugen Drewermann: Die Botschaft der Frauen. Das Wissen der Liebe, Walter-Verlag, Olten und Freiburg im Breisgau, 1992, 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9014372485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása