#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

13 ezer éves a világ legősibb sörfőzdéje Izraelben

two-pints-beer-main.jpg

Megtalálták a legkorábbi régészeti bizonyítékokat a gabonalapú sörkészítésre, amit a félig letelepült, gyűjtögető életformát élő natúfi emberek végeztek.

Arra a kérdésre, hogy melyik készült előbb: a sör vagy a kenyér, a Stanford Egyetem legújabb tanulmánya új választ ad. Három darab 13.000 éves kőhabarcsot vizsgáltak, amely a legősibb bizonyítékát kínálja a kiterjedt, ősi sörfőzésnek. A maradványokra a Kármel hegyi Raqefet barlangban bukkantak rá.

180344_web.jpg

Idén júliusban az észak-kelet Jordániában dolgozó régészek felfedezték, hogy az őskőkorszak és az újkőkorszak között élt natúfiak Kr. e. 11.600 és 14.600 évvel ezelőtt már sütöttek kenyeret. A stanfordi, nemzetközi tudóscsoport kutatói szerint az ősi sörmaradványok 11.700 és 13.700 év közé helyezhetők, vagyis megelőzik a kenyeret.

5-newevidences-640x400.jpg

Bármelyik is volt előbb, annyi bizonyos, már ekkor számolhatunk a háziasított gabonfélék levantei jelenlétével. Eszerint az ősi natúfi emberek hét vadon élő növénycsaládból származó fajokat termesztettek a sörükhöz (búza, árpa, zab, hüvelyesek, len). Azt is tisztán látják a kutatók, hogy a gabona háziasítása vezetett a sörfőzéshez, ami egyben fontos társadalmi-technológiai válgozásokhoz is vezetett. A laboratóriumi vizsgálatok után rekonstruálták a sörfőzés folyamatát, majd hipotézisük tesztelésére meg is alkották az ősi, natúfi sört:

  • csírázáskor, a búza vagy árpa keményítőjéből maláta kinyerése,
  • az összetört maláta felmelegítése,
  • erjesztés vadélesztő segítségével.

A natúfiaknál a sör készítése szerves részét képezhette a riutáléknak és a lakomáknak, és nem feltétlenül tekinthető a mezőgazdasági többlettermelés eredményének. Így az élelmiszertárolás mellett, az alkoholkészítés is a legfontosabb technikai újítások közé tartozott, amelyek végül a világ civilizációnak fejlődéséhez vezettek – mutatott rá Dani Nadel, a Haifai Egyetem kutatóprofesszora.

A stanfordi tudósgárda pontos kutatási eredményeit a 2018 októberében megjelenő Journal of Archaeological Science folyóiratban olvashatjuk majd „Fermented beverage and food storage in 13,000 year-old stone mortars at Raqefet Cave, Israel: Investigating Natufian ritual feasting” címmel. Addig is ajánljuk korábbi bejegyzésünket az ókori, izraeli sörfőzésről.

Forrás:

https://www.timesofisrael.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7714237631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása