#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Ráháb, a sorsfordító szajha

1102016040_univ_lsr_xl.jpg

Ki gondolná, hogy az üdvösség történetében olyanok kapnak főszerepet, akikre a legkevésbé sem osztanánk?

Igaza lehet Pál apostolnak, akinek sorai illenek a jerikói bordélyt üzemeltető nő, Ráháb helyzetére: Isten azt választotta ki, aki a (vallásos) világ szemében semminek látszó, erőtlen, sebzett múltú, hogy megszégyenítse az erőseket és azokat, akik látszani akarnak valakinek (vö. 1Kor 1,27–29). A gyengébbik nemből, nem a választott nép soraiból, nem is a magas etikát szigorúan megtartóak sorából választotta ki Ráhábot, hogy fordítson a történelem menetén. Amikor Isten erre a szenvedélyes nőre tekintett, nem azt látta, hogy mivel foglalkozik, miből tud megélni, hanem a bátorságát látta és a benne rejlő lehetőségeket.

Ráháb nevének eredete sémi, alapja az rḥḇ a gyök, amelynek jelentése: kinyitni, szélesre tárni. Történetére pillantva arra kapunk meghívást, hogy szívünkbe fogadjuk ezt a kánaáni szajhát és rácsodálkozzunk arra a kiválasztó szeretetre, amely olykor egy vándorló arámival (Ábrahám), kitett árvákkal (Mózes), moábita lányokkal (Ruth) és mezítlábas názáreti vándortanítóval (Jézus) viszi előbbre a történelem menetét.

Dante is a Paradicsomban adott helyet Ráhábnak, méltán helyezte őt a legragyogóbb Vénusz-csillagra minden más lelket megelőzően (Isteni színjáték, Paradicsom, 9. ének, 112–126).

mert ő szerzé az első győzedelmet,
    s így Józsuénak a Szentföld határát,
    melyre a Pápa gondja ma se terjed

A tanulmány eléréséhez klikk:szamlazo_program_letoltes.jpg

https://drive.google.com/open?id=1T1FUCg1JNv9Tli6I3DWo9eBz8nSa6hnh

Megjelent: Szabó Miklós Xavér OFM: Persona grata. Egy sorsfordító és példaképül állított szajha a Zsidókhoz írt levélben, valamint a korai zsidó és keresztény irodalomban, in Kék Emerencia – Szatmári Györgyi – Tóth Beáta (szerk.): Kövek Isten házához. Ünnepi kötet Várnai Jakab OFM 60. születésnapjára, Sapientia Főiskola, Budapest, 2018, 31–46.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2214237871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása