#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Datolyás süti az ókori Szíriából

01_merszu_osszetevoi.jpg

A király süteményének, a merszunak a receptjét ókori Közel-Kelettel foglalkozó kutatók és régészek közvetve rekonstruálták adminisztratív forrásokból. Ilyen például az a „szállítólevél”, amelyet Mári királya, Zimrí-Lim uralkodása alatt küldtek (Kr. e. 1775–1761 körül):

[kapott] 120 liter datolyát,
és 10 liter pisztáciát,
hogy merszut készítsen.
A király étele,
Kiskissu hónap 14. napján
azon évet követően, mikor
Zimrí-Lim király elfoglalta Ašlakkât.

A következő receptet a Biblical Archaeological Review élesztette újra. Az összetevőkből nagyjából 15-20 süti készíthető el és az anyagköltség 2000 Ft-ból kijön.

Hozzávalók:

20 dkg szárított, kimagozott datolya
½ csésze víz
¼ csésze (30 ml) megtisztított, apróra vágott pisztácia,
3 csésze liszt (a hitelesség kedvéért: árpaliszt megfelelő, de búzaliszt vagy tetszés szerint más liszt is lehet)
1 csésze hűtött, apróra vágott házi vaj
5 evőkanál tej

Elkészítés:

1) Az apróra vágott datolyákat tegyük egy kis serpenyőbe és adjunk hozzá vizet. Főzzük közepes lángon addig, amíg sűrű massza keletkezik belőle (kb. 5–8 percig).

02_datolya_melegitese.jpg

2) Keverjük hozzá a pisztáciát, majd tegyük félre kihűlni.

03_a_pisztacia_hozzaadasa.jpg

3) Keverjük össze a lisztet és a vajat. Az így nyert durva morzsás tésztához öntsünk tejet, amíg a tészta össze nem áll. Fedjük le a tésztát és tegyük hűtőbe 30 percig.

04_tesztagyuras.jpg

4) Gyúrjuk meg a tésztát és formáljunk belőle egy labdaformát. Hüvelykujjunkkal vagy egy kiskanál segítségével alakítsunk ki egy kisebb lyukat, öblöt a tészta közepén.

05_toltes.jpg

5) Töltsük meg a tésztát jó háromnegyedig az összeállt és kihűlt pictáciás datolyával. (A maradék töltelék nasizásra is kiválóan alkalmas.) 

06_sutes.jpg

6) A meggyúrt tésztagolyókat tegyük a sütőbe és 170 °C fokon 20-25 percig süssük. Tálalás után fogyasztható.

07_keszetel.jpg

Kipróbáltuk, nekünk ízlett! Kiváló ízvilág, nem véletlen a király süteménye.

Forrás:

Ancient Syrian Date Pastries, BAR 44 (2018/5) 13.

Jean Bottéro: The Oldest Cuisine in the World. Cooking in Mesopotamia, The University of Chicago Press, Chicago, 2004, 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr8614341423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása