A király süteményének, a merszunak a receptjét ókori Közel-Kelettel foglalkozó kutatók és régészek közvetve rekonstruálták adminisztratív forrásokból. Ilyen például az a „szállítólevél”, amelyet Mári királya, Zimrí-Lim uralkodása alatt küldtek (Kr. e. 1775–1761 körül):
[kapott] 120 liter datolyát,
és 10 liter pisztáciát,
hogy merszut készítsen.
A király étele,
Kiskissu hónap 14. napján
azon évet követően, mikor
Zimrí-Lim király elfoglalta Ašlakkât.
A következő receptet a Biblical Archaeological Review élesztette újra. Az összetevőkből nagyjából 15-20 süti készíthető el és az anyagköltség 2000 Ft-ból kijön.
Hozzávalók:
20 dkg szárított, kimagozott datolya
½ csésze víz
¼ csésze (30 ml) megtisztított, apróra vágott pisztácia,
3 csésze liszt (a hitelesség kedvéért: árpaliszt megfelelő, de búzaliszt vagy tetszés szerint más liszt is lehet)
1 csésze hűtött, apróra vágott házi vaj
5 evőkanál tej
Elkészítés:
1) Az apróra vágott datolyákat tegyük egy kis serpenyőbe és adjunk hozzá vizet. Főzzük közepes lángon addig, amíg sűrű massza keletkezik belőle (kb. 5–8 percig).
2) Keverjük hozzá a pisztáciát, majd tegyük félre kihűlni.
3) Keverjük össze a lisztet és a vajat. Az így nyert durva morzsás tésztához öntsünk tejet, amíg a tészta össze nem áll. Fedjük le a tésztát és tegyük hűtőbe 30 percig.
4) Gyúrjuk meg a tésztát és formáljunk belőle egy labdaformát. Hüvelykujjunkkal vagy egy kiskanál segítségével alakítsunk ki egy kisebb lyukat, öblöt a tészta közepén.
5) Töltsük meg a tésztát jó háromnegyedig az összeállt és kihűlt pictáciás datolyával. (A maradék töltelék nasizásra is kiválóan alkalmas.)
6) A meggyúrt tésztagolyókat tegyük a sütőbe és 170 °C fokon 20-25 percig süssük. Tálalás után fogyasztható.
Kipróbáltuk, nekünk ízlett! Kiváló ízvilág, nem véletlen a király süteménye.
Forrás:
Ancient Syrian Date Pastries, BAR 44 (2018/5) 13.
Jean Bottéro: The Oldest Cuisine in the World. Cooking in Mesopotamia, The University of Chicago Press, Chicago, 2004, 23.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.