#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Pontius Pilátus pecsétgyűrűje

signet-ring-750x400.jpg

Pontius Pilatus pecsétgyűrűjére ötven évvel ezelőtt bukkantak rá, de csak most sikerült a gyűrűn található feliratot azonosítani. 

Pontius Pilátusnak, Júdea római helytartónak a bronzgyűrűjére a Betlehem közeli Heródion palotaerődben bukkant rá Gideon Forster, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, nem sokkal a hatnapos háború után (1968-1969).

A nevet egy speciális kamera segítségével sikerült nemrégiben elolvasni. A görög betűk egy boroskancsót vesznek körül. A latin Pilatus név feltehetőleg annyit jelent, mint "kopasz", és meglehetősen ritka Izraelben. A kutatók nem is tudnak más Pilátusról, csak az egykori helytartóról, aki a Názáreti Jézus fölött is kimondta a halálos ítéletet. A pecsétgyűrűt feltehetően a napi munkája során használta ő, vagy egyik tisztviselője, vagy akár a bíróság, hogy "aláírja" vele a nevét.

A kor történetírója, Josephus Flavius kevés jót jegyzett fel róla. Pilátus több ízben szükségtelenül kegyetlenkedett és megsértette a zsidók vallási érzékenységét. A vízvezeték építésének költségeit is a jeruzsálemi templom kincstárából fedezte. Az evangéliumokban Jézus perében bíróként kerül elő, az ókeresztény iratok pedig olykor megpróbálják tisztára mosni, még a megtéréséről is tudnak. 

A pecsétgyűrűvel kezünkben van még egy tárgyi lelet, amely kapcsolatba hozható személyével. 1961-ben a tengerparti Caesareában került elő egy töredékes, de jól olvasható mészkőtábla-felirat, amely Pilátust helytartónak nevezi.

pilate-insc_caesarea_fjenkins040208_050t.jpg

Pilátus egyébként 26 és 36 között állt a praefectura élén.

Forrás:

www.haaretz.com

További tájékozódásul:

Grüll Tibor: Pontius Pilatus. Egy karrier története, Szent Pál Akadémia, Budapest, 2002.

20131001-krisztus-pilatus-elott-munkacsy-mihaly3.jpg

Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr1314404014

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása