#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Fel a fejjel! 1700 éves mellszoborba botlani?!?

1_6789973_2607778227.jpg

Régészeti szempontból is termékeny a decemberi esőzés Izraelben. Bét-Seán ókori temetőjében két, a régióban is egyedülálló temetkezési mellszobrot hozott felszínre az esőzés.

Bét-Seán a mai Izrael egyik legnagyobb régészeti lelőhelye. A csiszoltkő-korszak végétől lakott település mindig is stratégiai fontosságú volt, mivel a Jordán-folyó völgye és a Jezréel-völgy csomópontjában fekszik. Így aki Jordániából és az ország belsejéből akart a tengerpart felé menni, vagy Jeruzsálemből tartott Galileába, annak át kellett haladnia a városon. Stratégiai fontossága miatt már III. Thotmesz is említi az egyiptomi szövegekben.

scythopolis1_by_yukatan.jpg

Az ókori Bét-Seán látképe

Az esőzések következtében felszínre került temetkezési mellszobrok a Kr. u. 3-4. századba kalauzolnak el bennünket. Az ókori temetőben sétáló hölgy csupán egy, talajból kikandikáló fejet vett észre, ám a terepre kiérkezett régészek egy másik mellszobrot is felszínre hoztak. Mindkét szobor súlya kb. 30 kg.

2.jpg

A szakértő szerint a mészkőből készült temetkezési mellszobrok Izrael földjének egy bizonyos részén fordultak elő, a 2-3. században tűntek fel és egészen a 4. századig faragtak ilyen szobrokat. Az akár férfi, női, gyerekeket is ábrázoló szobrok ruházata, hajviselete megfelel a kor és a régió stílusainak.

A korábban felfedezett szobrok mellett voltak görög, latin vagy héber/arámi feliratok is, amelyek elárulták az elhunyt korát és nevét. Ezekkel a szobrokkal azonban nem ez a helyzet. Annyit tudunk, hogy a 4. századi városban éltek zsidók, samaritánusok, rómaiak és keresztények. A Dekalógus ábrázolási tilalma (vö. Kiv 20,4) miatt azonban zsidók és samaritánusok nem jöhetnek szóba.

A temetkezési mellszobrokra eddig két városban bukkantak: Bét-Seánban és Sebastéban. A szobrok elemzése azt sugallja, hogy a környéken több kőfaragó műhely is volt, és a szobrok nem a klasszikus, hellenisztikus, hanem a keleti stílushoz igazodnak. A kutatók szerint a város alsóbb osztályának tagjai is átvették a szoboremelés szokását.

israeli-archaeologist-eitan-klein-of-the-israel-antiquities-authority-shows-off-two-late-roman-busts-unearthed-near-the-ancient-city-of-beit-shean-following-a-chance-find-by-a-woman-walker-1546174345960-2.jpg

A híradás forrása: https://www.haaretz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7314523346

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása