#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Shivta fellelt kincsei egy kikötőben hagyott bőröndben

0ada6b639dea6b107d481be12157ec79_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

Az elmúlt évben előkerült a haifai kikötő vámügyintézőjének 1938-ban írt levele, amely elvezetett a 81 évvel ezelőtt elveszett régészeti tárgyak újbóli felfedezéséhez. A fellelt antik tárgyakból nyílt a napokban kiállítás a Haifai Egyetemen, a Hecht Museumban.

1938 október 7-én, az arab lázadás zűrzavarában több fegyveres férfi érkezett a palesztinai brit mandátum területén található Shivta régészeti ásatásának helyszínére. Az őröket megkötözték és felgyújtották a régészeti központot, így aztán megsemmisültek a jelentések, a fényképek, a vázlatok és a régészeti leletek. Legalábbis az Al-Azameh beduin törzs őrei ezt mondták a brit kihallgatótisztnek.

Az incidens Harris Dunscombe Colt ötéves ásatásának vetett véget. Mindenki lemondott a leletekről.

Az elmúlt évben azonban Michael Peleg, a Haifai Egyetem doktorandusza az Izraeli Régészeti Hatóság levéltárában talált egy levelet, amit Haifa kikötőjének vámhivatala címzett a brit mandátum régiségekkel foglalkozó hivatalának fél évvel a shivtai épület leégése előtt.

A levélben az áll, hogy három hónappal korábban a kikötőben hagytak egy bőröndöt dokumentumokkal és régészeti tárgyakkal. A koffert a talált tárgyak osztályán tartották, de senki nem jött érte, végül a jeruzsálemi Rockefeller Múzeumba szállították.

Michael Peleg és Yotam Tepper felkeresték az archívumot, amely ma az Izraeli Régészeti Hatóság tulajdonában van és a shivtai anyagok után néztek. Nem kevesebb, mint 140 kis tárgyat találtak: ékszereket, fából, üvegből, fémből, csontból és elefántcsontból készült tárgyakat, arab és görög nyelvű, feliratos kerámiákat. Mindez Harris Dunscombe Col anyaga volt, ami elfért egy nagyobb bőröndben.

A visszanyert és azóta kiállított tárgyak új fényt vetnek Colt shivtai ásatásaira. Az amerikai származású régész egyébként 1933-ban kezdett a nagy bizánci városban, Shivtában ásni. 1938 januárjában Colt egyik közeli barátját, régész kollégáját, James Leslie Starkeyt arab fegyveresek meggyilkolták. A gyilkosság megdöbbentette a helyi régész közösséget, és ezért dönthetett úgy Colt, hogy a shivtai régészeti tárgyakkal és dokumentumokkal elhagyja az országot. Néhány nappal később Haifából elhajózott, de az egyik bőröndöt a kikötőben hagyta. Fél évvel később gyújtották fel a shivtai régészeti központot. Egy másik levelében Colt részletesen feltárja a gyújtogatás kárát: a tető bedőlt, az épület összeomlott, az ott található tárgyakat pedig mind elvitték vagy megsemmisült.

Azóta számos régészeti feltárás történt Shivtában, de az ott végzett kutatások szenvedtek az információ hiányától, amire most Colt levelezése és a fellelt tárgyak szépen rávilágítanak. Az előkerült tárgyakat egészen a bizánci időszakig helyezhetjük el. A legrégibb műtárgy egy kenyér alakú, kőből készült pecsétnyomó a Kr. e. 2-1. századból.

Aki Haifában jár, ne hagyja ki The Forgotten Suitcase kiállítás megtekintését!

2767.jpg

Forrás: https://www.haaretz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9514594044

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása