#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Római légiósok nyomai Megiddó mellett

 

glanum-stele_legionnaires.jpg

Néhány éve, hogy 2015-ben izraeli régészek római légiós tábor nyomaira bukkantak az ókori Megiddó mellett.

A tábor eredete Hadriánus császár uralkodására nyúlik vissza (117138), aki két légiót is felállított a római Júdea provinciában:

  • Jeruzsálemben a Legio X Fretensist,
  • és északon a Legio VI Ferratát, amely az első zsidó lázadás idején települt le és a harmadik századig Júdeában állomásozott.

Egészen a közelmúltig nem erősítették meg a 6. légió katonai táborának pontos helyét, ám a szöveges bizonyítékok alapján a Jezréel völgyben a Caesareától Beit She'ánba vezető út mentén, Megiddó közelében lehetett, amit a légi és műholdfelvételek is megerősítettek. A területen végzett ásatások feltárták a táboron átmenő utcák maradványait, a vízvezetékeket és csatornákat.

Most pedig a kutatók egy kb. 6 méteres széles fal alapjai mellett védelmi árokásási földmunkálatok nyomaira, a falon belül pedig a tábor egyik barakkterületéhez tartozó helyiségre bukkantak, ahol a légió jelzésével ellátott tetőcserepeket, bélyeges téglákat, érméket, feliratos köveket és lemezes páncéldarabokat találtak. Napvilágra került egy nagyobb épület is, ami talán az erőd parancsnokának rezidenciája volt, valamint a római tábor elülső és hátulsó táborrészét elválasztó főút, a Via Principalis.

megiddo_romai_tabor.jpg

Forrás: https://www.jerusalemonline.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr8815253700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása