#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Beteszda szarkofágjai a Vatikáni Múzeumban

35054982112_8772558017_b.jpg

December 7-én nyitják meg azt a kiállítást a Vatikáni Múzeumban, ahol ritka, 4. századi szarkofágokat láthatnak a látogatók.

A kiállítás címe: Tempo divino. I Sarcofagi di Bethesda e l’avvento del Salvatore nel Mediterraneo antico (Szent idő. Beteszda szarkofágjai és az Üdvözítő érkezése az ókori Mediterráneumba).

A 366–399 közötti időszakra visszanyúló értékes márvány szarkofágok többnyire Jézus gyógyításait ábrázolják:

  • két vak meggyógyítása (Mt 9,27–32),
  • a vérfolyásos asszony meggyógyítása Kafarnaumban (Mt 9,20–22),
  • gyógyítás a Beteszda-fürdőnél (Jn 5,1–8)
  • a kafarnaumi királyi tisztviselő szolgájának gyógyítása (Jn 4,43–54),
  • Zakeus története (Lk 19,1–10)
  • és Jézus jeruzsálemi bevonulása (Lk 19,29–38).

A gyógyítási epizódok a Szentföld egyes helyeihez kapcsolódnak, ideálisan egyfajta Galileából Júdeába vezető „üdvözítő úttá” állnak össze. A kurátor szerint a kiállítás egyben egy kronológiai, topográfiai bemutatása annak, hogy „mik történtek a Jánostól hirdetett keresztség után Galileától kezdve egész Júdeában. Miképp kente fel az Isten a názáreti Jézust Szentlélekkel és hatalommal. S ő ahol csak járt, jót tett, meggyógyította az összes ördögtől megszállottat, mert vele volt az Isten.” (ApCsel 10,37–38). Egyes kutatók szerint a jelenetek akár az 5. századi szentföldi zarándoklatok bizonyos szakaszait is ábrázolhatják.

Szarkofágjainkon a városok kapui, oszlopai és árkádjai már nem csak Kafarnaumé, Jerikóé és Jeruzsálemé, hanem mindazok a helyeké, ahol férfiak és nők minden időben megtapasztalták az Üdvözítő érkezését.

Forrás:

https://www.terrasanta.net/

A részletekért kattintson:

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/collezioni/musei/museo-pio-cristiano/nativita-epifania/fronte-di-sarcofago-del-tipo-di-bethesda.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2015340584
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása