#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

2700 éves díszes oszlopfők

ezgif_com-webp-to-jpg_11.jpg

A Dávid városában, az Armon Hanatziv sétány közelében, a szeptember első napjaiban fellelt makulátlan oszlopfők stílusa Izrael és Júda királyságának királyi és hivatalos épületeire jellemző az első Szentély időszakában  (Kr. e. 10–6. sz.) és szépen jelzik a Dávid-dinasztiával való kapcsolatot. A díszes, mészkőből faragott oszlopfők a palotába vezető kapuknál álltak eredetileg.

Az oszlopfők motívuma egyébként ma is látható az egyik izraeli sékelen (NIS 5).

05_2.jpg

Az előkelő épületet jelző helyszínen további tárgyak is felszínre kerültek, amelyek közt van egy WC is, amit abban az időszakban csak gazdag otthonokban találtak. A régészek az oszlopfőket a Kr. e. 7. századra datálták, a Hiszkija (Ezékiás) király uralkodása és babiloni hódítás időszaka közötti szakaszra.

A fellelt tárgyak tanulmányozása folyamatban van és később a nyilvánosság elé is kerülhetnek.

A szenzációs felfedezésre való tekintettel szeptember 6-a és 8-a között (délelőtt 8 és délután fél 5 között) kiállítják a Dávid városában. Ha valaki arra jár, ne hagyja ki. Ilyen csak egy adatik az életben! 

Forrás: The Jerusalem Post, City of David: Ancient Jerusalem

Kattintson a galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr5316191962
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása