#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Földrengés végzett Tel Kabri palotájával 3700 évvel ezelőtt

1024px-kabri_2013_palace_aerial.jpg

A National Geographic Society és az Israel Science Foundation támogatásával finanszírozott izraeli és amerikai kutatócsoport új bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy egy nagyjából 3700 évvel ezelőtti földrengés okozhatta a virágzó kánaánita nagyszabású, fejedelmi épületének pusztulását és elhagyását Tel Kabriban.

A mai Izrael északi részén, a szíriai és libanoni határ közelében fekvő Tel Kabri 75 hektáros területén végzett ásatásokat Assaf Yasur-Landau, a Haifai Egyetem mediterrán-régészet professzora és Eric Cline, a George Washinghton Egyetem klasszika-filológia és antropológia professzora közösen vezeti.

Jó néhány éve töprengünk azon, hogy mi okozta a palota és a város hirtelen pusztulását és elhagyását a több évszázados, virágzó letelepedést követően. Néhány szezonnal ezelőtt elkezdtünk feltárni egy árkot, amely a palota egyik részén halad át, de az első jelek szerint ez egy modern árok lehetett, talán az elmúlt évtizedekben vagy legfeljebb az elmúlt egy-két évszázadban ásták. Amikor azonban 2019-ben megnyitottunk egy új területet, megállapítottuk, hogy az árok legalább 30 méteren keresztül folytatódott egy olyan teljes falszakasszal, amely az ókorban omolhatott le, továbbá mindkét oldalon újabb, más falak és padlók dőltek le és omlottak össze.

– mondta Yasur-Landau.

Michael Lazar, a bejegyzés alján csatolt tanulmány első szerzője szerint az egykori földrengések felismerése rendkívüli kihívást jelenthet a régészeti nyilvántartások számára, főleg azokon a helyeken, ahol hiányoznak a megformált kövek, és helyette olyan lebomló lebomló építőanyagokat használtak a lakosok, mint a napon szárított vályogtéglák vagy a sártapasztás. Tel Kabriben azonban a régészeti csapat feltárta a falak alsó részének kőalapjait, és a fentebbi vályogtéglás építkezést.

Tanulmányunk az ókori földrengések azonosításához rámutatott a makro- és mikrorégészeti módszerek kombinálásának fontosságára. Mielőtt azonban elfogadnánk egy szeizmikus esemény forgatókönyvének javaslatát, számításba kellett bennünk más forgatókönyveket is, beleértve az éghajlati, környezeti és gazdasági összeomlást, valamint a hadviselést is.

A kutatócsoport olyan területeket láthatott, ahol a gipszpadlók megvetemedtek, a falak bedőltek vagy elmozdultak, illetve a falakból és mennyezetről származó vályogtéglák beomlottak a szobákba, egyes esetekben sok, nagyméretű agyagkorsókat temetve maguk alá.

Tényleg úgy tűnik, hogy a föld egyszerűen megnyílt és a két oldalán minden beesett. Nem valószínű, hogy a pusztulást erőszakos emberi tevékenység okozta, mivel nem láthatók tűzeset nyomai, nincsek olyan fegyverek, mint például nyilak, amelyek harcot jeleznének, vagy ütközetre utaló temetetlen holttestek. Láthattunk néhány váratlan dolgot a palota más helyiségeiben, beleértve a néhány évvel ezelőtt feltárt borosbincében és környékén.

– mondta Cline.

wine-cellar-unearthed-in-israel-may-be-oldest-found-in-mideast-to-date.jpg

2013-ban a kutatócsoport egy expedíció során negyven agyagkorsót fedezett fel a palota egyetlen raktárában. Az edényeken végzett szerves maradványok elemzése azt mutatta, hogy bort tartalmaztak. Egy publikált tanulmányban a szerzők leírják a kémiai elemzés eredményeit, a bor biomarkereit és a belekevert növényi adalékokat is (menta, fahéj, boróka). A legrégebbi és legnagyobb borospince lehetett, amit a Közel-Keleten felfedeztek. Azóta a team talált még négy ilyen tárolóhelyiséget, és még legalább 70 agyagkorsót, amiket az összeomló épület mind maga alá temetett.

A padló gyors összeomlásról árulkodik, vagyis nem lassan, fokozatosan ment végbe azzal, hogy az elhagyott épület falaiból vagy mennyezetéről leomló téglák felhalmozódtak. A gyors összeomlást és a romok felhalmozódását kombinálva Tel Kabri geológiai helyzetével, felvetődik annak lehetősége, hogy egy vagy több földrengés végzett a palota falaival és tetőzetével.

– mondta Ruth Shahack-Gross, a Haifai Egyetem geoarcheológiai professzora és a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport reméli, hogy módszertani megközelítésüket (Potential Earthquake Archaeological Effects) más régészeti helyszíneken is alkalmazni lehet, ahol ez az esetleges földrengés okozta károk és pusztítások eseteinek tesztelésére vagy megerősítésére szolgálhat.

Forrás és további tájékozódásul:

Michael Lazar – Eric H.Cline – RoeyNickelsberg – Ruth Shahack-Gross –  Assaf Yasur-Landau: Earthquake damage as a catalyst to abandonment of a Middle Bronze Age settlement: Tel Kabri, Israel

Képek forrása:

upi.com; Wikipedia.

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2416199464
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása