#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Könyvajánló: Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig

img_20220823_104523_1.jpg

Új kérdések, sokféle meglátás a régi-új Könyv kapcsán. A Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig című kézikönyv feltárja a bibliaértelmezés gazdagságát. Ha valaki szeretne áttekintést kapni a bibliai hermeneutika egész területéről, az jó helyen jár, mert az antiktól a jelen kori szövegértelemzésig összebarátkozhat szerzőkkel és különböző gondolatokkal, amelyek biztonsággal elkalauzolják a területen.

Minap napvilágot látott egy olyan kézikönyv, amely minden érdeklődő olvasó számára segítségül szolgál a bibliai hermeneutika ismert vagy alig ismert, nehezen hozzáférhető vagy nehezen érthető szövegeinek a megközelítéséhez. A Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig című hiánypótló kézikönyv a kétrészes keresztény Bibliára és annak hermeneutikájára vonatkozik. Sajnos, ahogy a könyv német szerkesztője is megjegyzi, a zsidó bibliai hermeneutikákkal foglalkozó, a zsidó bibliaértelmezések gazdagságát feltáró kézikönyv mindmáig hiányzik a tudományos életből.

A magyar fordítást Prof. Dr. Benyik György szerkesztette, aki 1989 óta fáradhatatlanul szervezi és animálja azokat az ökumenikus és nemzetközi biblikus konferenciákat, amelyek üde színfoltjai a magyar bibliatudománynak.

img_20220823_104151.jpg

Az idei konferencia, amelynek nyitó eseménye a Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig c. könyv bemutatója volt, szintén a bibliai hermeneutikák köré rendeződött.

De mi is az a hermeneutika?

A hermeneutika a görög ἑρμηνεύω (hermēneuō, „tolmácsolok, értelmezek”) igéből származik. Az értelmezésre és magyarázatra használatos ἑρμηνεία (hermēneia) főnevet Arisztotelész honosította meg egyik munkájában, amely átfogó módon foglalkozik a nyelv és a logika kapcsolatával. A népi etimológia a kifejezést Hermész görög istenséghez köti, aki az „istenek hírnöke” volt: közvetítő az istenek, valamint az istenek és az emberek között. Mivel a szavaknak hatalmukban áll felfedni vagy elrejteni, és képesek kétértelmű üzeneteket közvetíteni, nem véletlen, hogy a hermeneutikának fontos szerepe van a filozófiai, jogi és vallási szövegek értelmezésében. A 20. század utolsó harmada óta a bibliai hermeneutika nemzetközi virágkorát éli, az egyes felekezetek és vallások közötti diskurzus is gazdagítja. Ennek megfelelően a Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig c. kötet átlépi az egyes értelmezők hermeneutikai észlelését beszűkítő nyelvi, konfesszionális és nemzeti hagyományok határait.

Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig

01_konyvborito.jpg

Az Oda Wischmeyer szerkesztésében magyarul is megjelent Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig című vaskos,

  • 1128 oldalas kötet
  • több mint 78 hermeneuta koncepcióját ismerteti az olvasóval,
  • mintegy 1800 év változatos szöveg értelmezés történetét tárva elénk.
  • A kötet 26 olyan jelentős értelmezőt ismertet, akikről egyáltalán nem találtunk magyar nyelvű tanulmányt.
  • A Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig német, angol és francia tanulmányait egy hattagú csapat fordította magyarra.

img_20220823_120219.jpg

  • A #BibliaKultura büszke rá, hogy alapító szerkesztője [Sz.M.] is, egykori biblikus tanára, Benyik György meghívására részt vehetett a munkálatokban és négy tanulmány fordításával járult hozzá a kötet megjelenéséhez.

Kattints a galériára a tartalomjegyzékért!

A szövegek fordítását a magyar kiadás szerkesztője finanszírozta, a könyv előkészítő munkálatait a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, a nyomtatás költségét pedig a Both Antal Alapítvány vállalta magára.

Köszönet érte!

20220826_115433.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6817916957
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása