#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Peszách, „a tavasz ünnepe”

339306329_777390194009404_7386561309628336498_n.png

A peszách ünnepe Hag ha-Aviv, „A tavasz ünnepe” néven is ismeret. De mióta jelent a héber aviv szó „tavaszt”?

A Bibliában az aviv valójában nem az évszakok egyikére utal, hanem a termés érési szakaszára, amikor a kukoricacsövek már teljes növekedésnek indulnak, de a benne lévő szemek még puhák. Az ilyen gabonafélékből álló első termésáldozatot a Leviticus 2:14 úgy említi, mint „tűznél pörkölt kalász (aviv)”. A jégeső csapásának története szerint (Exodus 9:31-32)

„A lent és az árpát elverte a jég, mert az árpa kalászban (aviv) volt, a len pedig virágzott. A búzát és a tönkölyt azonban nem verte el, mert azok később érnek.”.

Vagyis az árpa kalászai és a len szárai elég kemények voltak ahhoz, hogy a jégeső megüsse azokat, míg a búza és a tönköly kalászai és szárai még puhák voltak, és ezért nem esett bajuk.

Az avivnak az évszakok egyikeként való értelmezése az „aviv hónap” értelmezésén alapul, amelyet a Biblia többször említ, mint azt a hónapot, amelyben az izraeliták Egyiptomból elindultak a szabadság felé (Exodus 13:4; 23:15; 34:18; Deuteronomium 16:1). A bibliai összevetés mégis arra a hónapra utal, amelyben az árpa elérte az aviv néven ismert érési stádiumot, így lehetővé vált, hogy az első árpakévéből (omer) áldozatot hozzanak a peszách ünnepén.

Az aviv kifejezés csak a Misna és a Talmud idején nyerte el eredeti jelentése mellett az év egyik évszakának jelentését is – a rabbinikus terminológia szerint „a Niszán időszakát”, amely a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tartott.

Örömteli tavaszt kívánunk mindenkinek!

A képen: egy sztélé látható, amely egy lakomázó párt ábrázol, a férfi kezében egy kukoricacső, a nő kezében pedig egy csésze és egy orsó. Temetkezési sztélé lakoma-jelenettel, i.e. 950-750, Fotó: © Bible Lands Museum Jerusalem, Moshe Caine.

Forrás:

Bible Lands Museum, Jerusalem facebook-oldala (2023.04.03.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr1718095860
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása