#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

A történet varázsa
#sorozatösszesítő

borito_4.jpg

„A történet varázsa abban rejlik, hogy képes felépíteni egy világot. Egy mondat is elég. »Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. És a föld üres és alaktalan volt« (Ter 1,1-2). Egyetlen mondat, és az elbeszélő megnyit egy teret, amelyet az olvasó meghívja, hogy lakjon benne. A történet vonzóereje abban áll, hogy kibontakoztat egy világot, amelybe az olvasó hamarosan belép, egy olyan világot, amelyet szereplők népesítenek be, és amely egy olyan cselekménybe vezet, amelyben az elbeszélő meglepetéseket és új fejleményeket rendezett. A történet az olvasó képzeletét serkentve egy szempillantás alatt térben és időben utazásra késztet. A »hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy...« varázslata.”

Daniel Marguerat fent idézett szavai rávilágítanak arra, hogy a szöveg világának bejárása nem is olyan egyszerű művelet, mint amilyennek látszik. A szöveg világa ugyanis egy fiktív világ, amelyet a történet az olvasónak ajánl, amely kibontakozik előtte, egy összetett konstrukció, amely cselekményből, szereplők hálózatából, időkezelésből, térértelmezésből, értékrendből, kommunikációs kódból áll. Kimondott és ki nem mondott dolgok, előrehaladás és visszatérések szövik át. Vannak benne egyértelműségek és homályok.

A Biblia irodalmi alkotás: mikroelbeszélésekből álló makronarratíva.

Új sorozatunk a narratív bibliaelemzést tárgyalja, amely a beszélő vagy író által elmesélt történetekre összpontosít, hogy megértsük, hogyan segítenek értelmet adni mindennapi emberi tapasztalatainknak, így végső soron az érdekli, hogy a bibliai irodalom milyen módon irodalom. A narratív megközelítés egy olyan eszköz, amelynek segítségével megérthetjük, hogyan tehetünk rendet tapasztalatainkban és cselekedeteinkben azáltal, hogy elbeszélői formát adunk azoknak.

Az elbeszélés technikájára összpontosító új, irodalmi elemzéssel Prof. Luciano Zappella bevezeti az olvasót az elbeszélés világába és bevonja annak értékrendszerébe. Sorozatunkban különböző témák kerülnek szóba: a felismerés és a váratlan fordulat motívuma, irónia, paródia, cselekményszövés és karakterépítés.

A szerzőről:

luciano-zappella.jpgLuciano Zappella a bergamói Protestáns Kulturális Központ elnöke, a Bibbia Cultura Didattica weboldal létrehozója és szerkesztője, amelyet a Biblia iskolai oktatásának szentelt. Az irodalom, valamint a Biblia és az irodalom kapcsolatának oktatójaként különösen érdekli a bibliai szövegek narratív elemzése, amelynek egy külön tankönyvet (Manuale di analisi narrativa biblica, Claudiana, Torino 2014), valamint számos cikket szentelt.

Un sentito ringraziamento a Luciano Zapella!

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr8118010796
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása