#BibliaKultúra

Szöveg mögött - Kövek alatt

Régészeti minikurzus Israel Finkelsteinnel

800px-hatzor-houseofpillars.jpg

Az elmúlt év során Matthew J. Adams, a jeruzsálemi Albright Régészeti Kutatóintézet igazgatója számos alkalommal ült le Israel Finkelsteinnel – nemzetközileg elismert régésszel –, hogy megvitassa, mit tud mondani a régészet a Biblia földjeiről a bronzkortól egészen a hellénisztikus időszakig. Az eredmény egy lenyűgöző és rendkívül tanulságos videósorozat, amely a YouTube-on keresztül szabadon elérhető és amelyet a #BibliaKultúra magyarul is elérhetővé tett. Ez lehetőséget nyújt a magyar nézőknek és blogolvasóinknak is arra, hogy a terület egyik vezető szakértőjétől tanuljanak.

Az ókori Izrael felemelkedéséről, az Egyesült Monarchiáról és sok másról szóló videókkal az Albright egy olyan régész szemszögéből kalauzolja végig a nézőt az ókori Izrael történelmén, aki több mint 40 éve dolgozik a területen. Az epizódok rávilágítanak az ókori Izraelt övező számos vitára, sőt nézeteltérésre, és arra, hogy a régészek gyakran drámaian eltérő következtetésekre és értelmezésekre jutnak, amikor ugyanazokat a bizonyítékokat vizsgálják.

Israel Finkelstein több mint négy évtizede az izraeli régészet egyik főszereplője, aki ásatásokat végzett Silóban, Megiddóban, Kiryat Yearimban és számos más helyszínen. Az „alacsony kronológia” egyik vezető támogatójaként Finkelsteint gyakran nevezik minimalistának, ha a bibliai történelemről van szó, bár Finkelstein maga is nevetve utasítja el ezt az állítást, és inkább centristának tartja magát. Az évek során Finkelstein alapvetően megváltoztatta az izraeli régészet módját, és állandó hangadója volt annak a vitának, hogy a tudósok hogyan rekonstruálják az ókori Izrael történetét, és hogyan használják és értelmezik a Bibliát mint történelmi forrást.

Ez a sorozat a nézők és a #BibliaKultúra blogolvasói számára egy helyen, mindenki számára megtekinthető, élvezhető és tanulható formában nyújtja Finkelstein nézeteit a Bibliáról és a régészetről. 

A „Conversations in the Archaeology and History of Ancient Israel with Israel Finkelstein” című videósorozat 26 videóból áll, amelyeket az Albright Régészeti Kutatóintézet készített. A sorozat az első egy olyan videógyűjteményben, amelyet az Albright az elkövetkező években tervez közzétenni a YouTube-on.

Beszélgetések:

  1. rész: Az ókori Izrael régészete: Két szélsőség között
  2. rész: Kánaán a késői bronzkorban
  3. rész: A titokzatos bronzkori összeomlás
  4. rész: Az ókori Izrael felemelkedése a felföldeken
  5. rész: Az első Izrael
  6. rész: Kánaán meghódítása
  7. rész: Az első filiszteusok
  8. rész: Filiszteusok a Bibliában
  9. rész: Egy egységes királyság?
  10. rész: Saul király
  11. rész: Dávid király nyomában
  12. rész: Dávid történetének későbbi rétegei
  13. rész: Salamon, a globlalizáció királya
  14. rész: Írásbeliség az ókori Izraelben 
  15. rész: Jeruzsálem a bibliai időkben
  16. rész: Az izraeli királyság első 50 éve
  17. rész: Omri dinasztiája
  18. rész: Izrael II. Jeroboám idején
  19. rész: A pátriárkák: Jákob elbeszélői ciklusa
  20. rész: A kivonulás hagyományának sokrétűsége
  21. rész: Hősi történetek a Bírák könyvében
  22. rész: Kiriath-Jearim és a frigyládáról szóló elbeszélés
  23. rész: Júda a királyság kései időszakában
  24. rész: A deuteronomista történetírás és régészet
  25. rész: A perzsa és a hellénisztikus kori Jeruzsálem
  26. rész: Késői bibliai történetírás: Ezdrás, Nehemiás és a Krónikák könyvei

Israel Finkelstein a Tel-Aviv-i Egyetem régészprofesszora, az Izraeli Tudományos és Bölcsészettudományi Akadémia tagja. Finkelstein számos terepi projektet vezetett, többek között a bibliai Silóban és a híres Megiddói lelőhelyen végzett ásatásokat. Számos könyv és több mint 380 cikk szerzője. Finkelstein 2005-ben elnyerte a Dan David-díjat Múlt-dimenzió, régészet címmel. 2009-ben a francia oktatásügyi miniszter Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres címet adományozott neki, 2010-ben pedig díszdoktori címet kapott a Lausanne-i Egyetemtől.

00_boritokep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliakultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6117894563
Nincsenek hozzászólások.

#BibliaKultúra

#BibliaKultúra blogunk szakmai igényességű topikjaival értékes, ismeretbővítő tartalmakat közöl a bibliatudomány tárgyköréből. Rápillantunk arra a világra, amely látta megszületni a Bibliát - tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása